hgs  eokul   lgs   kyk  
  29.03.2024  

TEOG açık uçlu sorular nasıl olacak?



Milli Eğitim Bakanlığınca, 29-30 Kasım 2017'de yapılacak 8. sınıf 1. dönem merkezi ortak sınavlardaki açık uçlu soruların dağılımı ve soru örnekleri belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl yeni bir sistem deneme kararı aldı ve yeni dönemde çocuklara TEOG'da açık uçlu sorular soracağını açıkladı. Öğrencilerin kurşun kalemle gireceği sınav bu anlamda Türkiye'de ilk olduğunu gösteriyor. MEB TEOG'da soracağı açık uçlu soruların dağılımını yaptığını ise yakın zamanda duyurdu. İşte Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB)'nın TEOG açıklaması, TEOG açık uçlu sorular nasıl olacak? TEOG açık uçlu soruların dağılımı ve soru örnekleri...

8. SINIFLAR MERKEZÎ ORTAK SINAVLARINDA UYGULANACAK AÇIK UÇLU SORULAR İÇİN TIKLAYIN

İkinci dönem sınavlarda ise tüm derslerden açık uçlu soru sorma planını yapan Bakanlık, soru örneklerini de "odsgm.meb.gov.tr" internet adresinden bugün yayınlayacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıflara yönelik 29-30 Kasım 2017'de gerçekleştirilecek 1. dönem merkezi ortak sınavlarda önceki yıllardan farklı olarak çoktan seçmeli test sorularının yanında açık uçlu sorular da yöneltilecek.

Açık uçlu sorular, 1. dönem ortak sınavlarda, Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinin oturumlarında kullanılacak. Bu derslerin her birinde yer alan 20 sorunun 18 tanesi çoktan seçmeli, 2 tanesi ise açık uçlu sorulardan oluşacak.

CEVAPLAR KURŞUN KALEMLE OKUNAKLI ŞEKİLDE YAZILACAK

Açık uçlu sorular, ölçme değerlendirme uzmanları tarafından oluşturulan belirtke tablosu çerçevesinde, ilgili test kitapçığı içerisinde uygun olan soru numarası ile yer alacak. Çoktan seçmeli soruların cevapları, önceki sınavlarda olduğu gibi optik cevap kağıdı üzerine kodlanacak. Açık uçlu soruların cevapları da optik cevap kağıdına yazılacak fakat bu cevaplama kodlama biçiminde olmayacak.

Açık uçlu soruların cevapları, cevap kağıdı üzerinde ilgili soru için hazırlanan çerçeveli alana öğrenci tarafından kurşun kalemle okunaklı bir şekilde yazılacak. Açık uçlu soruların değerlendirilmesi, alanında deneyimli ve bu konuda eğitim almış öğretmenler tarafından yapılacak. Değerlendiriciler, öğrenci cevaplarını yapılandırılmış cevap anahtarına göre öğrenci kimlik bilgilerini görmeden nesnel yöntemlerle puanlayacak.

Değerlendiriciler arası puan farkı oluşması, cevabın okunamaması gibi durumlarda öğrenci cevabı, üst değerlendiriciler tarafından tekrar değerlendirilecek. Öğrenci cevapları değerlendirilirken yazı güzelliği, harf eksikliği, imla veya noktalama yanlışlıkları göz önünde bulundurulmayacak. Ancak Türkçe dersinde doğrudan imla, noktalama sorusu soruluyor veya kelime/kavram farklılığı oluşuyor ise ayrı bir değerlendirme söz konusu olacak.

2. DÖNEMDE TÜM DERSLERDEN AÇIK UÇLU PLANLAMASI YAPILIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, 2. dönemde yapılacak merkezi ortak sınavlarda Türkçe, matematik, fen bilimleri derslerinin yanı sıra din kültürü ve ahlak bilgisi, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden de açık uçlu soru sorulmasına ilişkin hazırlıklarını sürdürüyor.

Bakanlık tarafından, öğrenciler, velileri ve tüm kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bugün içinde bakanlığın internet sitesinden açık uçlu sorular ve yapılandırılmış cevap anahtarlarının örnekleri de yayımlanacak.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, bu ayın sonunda kazanım kavrama testlerinde de açık uçlu sorular yayınlanmaya başlanacak

TEOG AÇIK UÇLU SORULAR NASIL OLACAK?

2017-2018 yılı teog(temel eğitimden ortaöğretime geçiş) sınavında açık uçlu sorular sorulacak. MEB önümüzdeki yıl yapılacak olan teogda açık uçlu yani yazılı soruları da soracak. Peki teog açık uçlu sorular nasıl olacak, kaç tane açık uçlu soru olacak? İşte detaylar…2017 teog açık uçlu sorular

Ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin lise tercihleri için girdiği teog sınavlarında ösym de olduğu gibi açık uçlu sorular sorulacak. Açık uçlu soruların şimdilik hangi dersten kaç tane olacağı kesinleşmedi.



PEKİ KAÇ TANE AÇIK UÇLU SORU OLACAK?

Teogda toplam 6 dersten sınav yapılıyor. Her dersten 1 açık uçlu soru sorulsa toplamda 6 tane açık uçlu soru eder. Şimdilik bizim tahminimiz bu yönde. Belki ingilizceden açık uçlu soru sorulmaz.

PEKİ AÇIK UÇLU SORULAR NASIL OLACAK?

Milli Eğitim Bakanı teog açık uçlu sorular ile ilgili olarak, “Bundan sonra yapılacak ilk TEOG’dan başlamak üzere 6-8 arasında açık uçlu soruyu öğrencilerimize sormayı öngörüyoruz. Bu soruların net bir şekilde ölçülebilir olmasına önem veriyoruz. Dolayısıyla herhangi bir tartışmaya gerek kalmadan, kişisel yorumu içermeyecek ama verilen bilgileri analiz ederek soruları cevaplayabilecekleri açık uçlu soruların sorulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitimin kalitesinin artırılmasını istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda açık uçlu sorular, objektif, puanlanabilen sorulardan oluşacak.” şeklinde açıklama yaptı…

ÖSYM’nin LYS’de sorduğu gibi açık uçlu sorular kısa cevaplı olacaktır. Örneğin Matematik dersinden açık uçlu sorularda problem sorulacak ve sorunun çözüm yöntemini yazmasını ve sorunun cevabını yani sonucu cevap anahtarında işaretlenmesi istenebilir.

TEOG AÇIK UÇLU SORULAR NASIL CEVAPLANACAK?

Teog açık uçlu soruların çözümünü ve cevabınızı vermeniz istenecek. Örneğin matematik sorularında hem çözüm hem de sonuç puan getirecek. Eksik yaptığınız sorulardan puan kırılacak.

Çözdüğünüz soruyu en az iki puanlayıcı değerlendirecek. Sorunuz iki öğretmene gidecek ve iki öğretmen ayrı ayrı değerlendirecek. Eğer iki öğretmen aynı puanı verirse puanınızı o olacak fakat farklı puanlar verilirse sorunuz başka biri tarafından yeniden değerlendirilecek…

2017-2018 Teog Açık Uçlu Sorular ile ilgili detaylar MEB tarafından açıklandığında sitemizden sizleri bilgilendireceğiz. Şimdilik sizlere teog açık uçlu soruların nasıl olabileceği hakkında bilgi vermeye çalıştık…

MEB Örnek açık uçlu soruları yayımlayacaktır. Örnek Teog Açık Uçlu Soruları ilerleyen günlerde sitemizden bulabilir ve çözebilirsiniz…

2017-2018 TEOG SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Teog sınavları 1.dönem ve 2.dönem olmak üzere iki kez yapılıyor ve 2. gün sürüyor. 2017-2018 1.Dönem Teog Sınavları Kasım ayında, 2.dönem sınavları ise Nisan ayı içerisinde olacak.

2017-2018 1.Dönem Teog Sınav Tarihi: 28-29 Kasım 2017
2017-2018 2.Dönem Teog Sınav Tarihi: 25-26 Nisan 2018

tarihlerinde yapılacaktır…(MEB Henüz teog sınav tarihlerini kesin olarak açıklamasa da sınav tarihleri yukarıdaki gibi olması muhtemel)

TEOG NEDİR?

Teog Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sisteminin adıdır. Ortaokul öğrencileri liseye gidebilmek için 8.sınıfta Kasım ve Nisan aylarında teog sınavlarına girerler.

TEOG SINAVINDA KAÇ DERSTEN KAÇ SORU ÇIKACAK?

Teog sınavlarında 6 dersten sınav yapılıyor.

Teogda hangi dersler var? Kaç Soru Soruluyor?
Türkçe 20 Soru
Matematik 20 Soru
Fen ve Teknoloji 20 Soru
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 20 Soru
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 20 Soru
Yabancı Dil 20 Soru

TEOG AÇIK UÇLU SORU NEDİR?

Teog Açık Uçlu Soru ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında uygulanacak olan Teog sınavlarında test sorularının yanı sıra sorulacak olan kısa cevaplı sorulardır. Öğrenciler soruları şıklarla değil yazılı sınavda olduğu gibi yazarak cevaplayacaklardır.

Konular

MEB merkezi sınav yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
Merkezi sınav hangi sınıfları kapsayacak?
Merkezi sınavda ek yerleştirme olacak mı?
Proje okulların sayısı artacak mı?
Pansiyonlu okulların kontenjanı nasıl belirlenecek?
Yeni liselere geçiş sistemi nasıl işleyecek?
Proje okullarına sadece sınav sonuçlarına göre mi öğrenci alınacak?
81 ilde hangi okul türünden kaç okul olacak?
Öğrenciler kontenjanlar dolduğu için mecburen istemediği bir okula gider mi?
Pansiyonda kalmak koşuluyla öğrenci evine yakın olmayan bir okulu tercih edebilir mi?
Liseye geçiş sisteminde kontenjan fazlalığı durumunda alınan tedbirler neler?
Başarıda ev ödevi ne kadar önemli?
Analitik düşünme yeteneği nasıl geliştirilir?
Liseye giriş sınav sorularının derslere göre dağılımı nasıl olacak?
LGS soruları zorlayacak mı?
Öğrencilere yetenek test merkezlerinde nasıl bir uygulama yapılacak?
E Okul ağırlıklı puan ortalaması ne anlama gelmektedir?
LGS sınavına hazırlanmak için yapılması gerekenler
LGS'de 3 yanlış 1 doğruyu götürecek mi?
MEB Sınavla Öğrenci Alacak Liseleri Açıkladı
LGS'de nakil yerleştirmeleri nasıl olacak?
Öğretmenlere yeterlilik kontrolü ne zaman yapılacak?
LGS sınavıyla öğrenci alacak okullarda hangi kriterler aranacak?
Sınav sistemi mi yoksa eğitim sistemi mi değişmeli?
YGS fen liseleri Türkiye başarı sıralaması açıklandı
Okulun çocuğa uygun olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda msp eşitliği halinde nasıl olacak?
LGS Sınav Giriş Belgesini Ne Zaman Alabilirim?
Lise giriş sınavı için deneme sınavı yayımlandı
Temel liselerin geleceği ne olacak?