hgs  eokul   lgs   kyk  
  28.03.2024  

TEOG Nakil İşlemlerinde Neler Değişti?



8. sınıflar için birinci dönem TEOG ortak sınavların ilki bu yıl Kasım tarihlerinde yapıldı, bu döneme ait son sınav olan merkezi ortak yazılılar ise 26-27 Nisan 2017'de yapılacak. TEOG'da neler değişti? Öğrenciler nelere dikkat etmeli?

TEOG yerleştirme ve tercih sisteminde değişiklikler yapıldı;

MEB bu yıl tercih dönemi için özel okullara kayıtların önceden yapılarak bu öğrencilerin havuzdan çıkmasını istiyor. Tercih olarak 25 okul tercih edilebilecek. Öğrenci bu tercihlerinden birine yerleşemezse açık liseye kaydedilecek. Öğrenciler yerleştiği okulu değiştirmek isterse nakil başvurusu yapabilecek.

Nakil başvurusu sınırlandırıldı;

Nakil için başvuru yapacak öğrencilere ‘nakil tercihi yapacakları okulun taban puanının 20 puan altı’ şartı getirildi. Buna göre ilk yerleştirme sonrası okullarda kalan boş kontenjana en son yerleşen öğrencinin puanından ancak 20 puan daha düşük öğrenciler bu okullara nakil için başvurabilecek. Boş kontenjana nakil başvuruları haftanın 4 günü alınacak ve Cuma günleri sonuçlar açıklanacak. Nakil başvurusu için 5 okul tercih edilebilecek.

Özel okullar nasıl öğrenci alacak?

Geçtiğimiz yıl özel okullar farklı bir uygulama ile öğrencileri kabul etmişti. Bu yıl birçok özel okul farklı puan türüyle öğrenci almak için sistem belirliyor. Bu okullar arasında kendi kayıt kabul koşullarını açıklayan Robert Kolej oldu. Robert Kolej 1000 puan üzerinden KKP (kayıt kabul puanı) ye göre öğrenci alacak. Bu puan için Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınav sonuçlarını kullanacak. Birinci sınavların %30 ‘u, ikinci sınavların %70’i hesaplamaya alınacak.

Nisan’da yapılacak TEOG da;

• A,B,C,D şeklinde 4 kitapçık türü olacak

• Günde 3 oturum yapılacak ve 2 günde tamamlanacak

• 20 soru, 40 dakika süre ve 30 dakika mola şeklinde uygulanacak

• Yanlış cevaplar doğru cevapları götürmeyecek

• İlk 20 dakika ve son 5 dakika sınavdan çıkmaya izin verilmeyecek

• Geç gelen öğrenciye ek süre verilmeyecek

• Sınava mazereti nedeniyle gelemeyen öğrenciler mazeret sınavına alınacak

Adaylar nasıl etkilenecek?

Sınavlarda her dersin katsayısı farklı olacak. Bu katsayılar Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji için 4 olarak alınırken, diğer dersler için 2 olarak kullanılacak.

Buna göre; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinden öğrencilerin doğru sayısı diğer derslerden fazla olursa öğrenciler daha fazla yerleştirme puanı elde edeceklerdir.

Sınavda başarıyı etkileyecek faktörler;

• Sınav kaygısı;

Kaygı öğrencinin dikkatini toplamasına olanak sağladığı gibi, öğrenilmiş bilgilerin sınavda kullanılmasını da engelleyebilir. Kaygı sınava yüklenen anlamla artabilir. Bunu dengelemek başarıyı olumlu etkileyecektir. Olumlu düşünmek ve başarılı olacağı konusunda kendine güvenmek kaygıyı dengeleyecektir.

• Kendini tanıma ve potansiyelini bilme;

Sınava hazır mıyım? Bu sınavda başarılı olabilir miyim? Biliyorum sınavım kötü geçecek! gibi olumsuz düşüncelerin size yararı olmayacaktır.

Bu düşünceler yerine, elinden gelenin en iyisini yapmış olduğunu ve sınavda bu bilgilerin ölçüleceğini düşünmeniz yani kendi potansiyelinizi bilmeniz sizi stresten kurtaracaktır.

İyi bir sınav konsantrasyonu için gerçekçi düşünceler;

Sonuç ne olursa olsun ailem beni seviyor, Bu sınavda başarılı olacağım, elimden geleni yapacağım, bu benim geleceğim ve kendi geleceğimi şekillendireceğim. Bu düşünceler sınava odaklanmayı kolaylaştıracaktır.

İki şık arasında kalınabilir;

İki şık arasında kalındığında ilk akla gelen şık genellikle doğru çıkar. Bu nedenle soru anlaşılıncaya kadar dikkatli bir şekilde okumalı ve ilk olarak doğru olduğunu düşündüğünüz şık işaretlenmelidir.