hgs  eokul   lgs   kyk  
  28.03.2024  

TEOG'da Bunları Yapan Kazanacak



Eğitimci yazar Selçuk Tütak, TEOG sınavı ile ilgili öğrencilere ve velilere yönelik önemli açıklamalarda ve önerilerde bulundu. Tütak, açıklamalarını anlaşılabilirliği açısından madde madde şöyle sıraladı:

SINAV HAKKINDA GENEL BİLGİ

· Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavına (TEOG) geri sayım başladı.

· Teog, iki gün ve iki oturum halinde yapılacak.

· Nisan’da Türkçe, Matematik ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi derslerinden sınav yapılacak.

Nisan’da Fen ve Teknoloji, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil sınavı yapılacak.

· Her bir sınav 20 sorudan oluşmaktadır.

· Her sınav için süre 40 dakikadır.

· Öğrenciler sınava kendi okullarında girecekler.

· Sınav soruları çoktan seçmeli ve 4 seçenekli olacaktır.

· Yanlış cevaplar doğruları etkilemeyecektir.

· Herhangi geçerli bir nedenle sınava giremeyen adayların mazeret sınavı 20-21 Mayıs 2017’de yapılacak.

· Her soru eşit puandır.

· Derslerin katsayıları birbirinden farklı olup, ağırlık katsayıları Türkçe, Matematik ve Fen için 4; İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Yabancı Dil için 2’dir.

UYARILAR, ÖNLEMLER ve TAVSİYELER

· Veliler her şeyin sınavdan ibaret olmadığını çocuğuna anlatmalıdır.

· Sınavın onlardan daha değerli olmadığı algısı oluşturulmalıdır.

· Çocukların, başarı veya başarısızlık durumunda ebeveynlerinin onları destekleyeceklerini olumsuz bir yaklaşım sergilemeyeceklerini bilmeleri ve inanmaları gerekiyor.

· Yüksek beklenti yerine çocuğun bu sınavı başarıyla geçeceğine olan inancı desteklenmelidir.

· Çocuk akranları ile karşılaştırılmamalıdır.

· Sınav öncesinde ve oturum aralarında öğrencilerin sınav hakkında yorum yapmaları önlenmeli ve bu davranış kazandırılmalıdır. Aksi takdirde özgüven ve motivasyon kaybı yaşama riski doğabilir.

· Oturum aralarında bir çikolata yenilebilir ve uygun miktarda su tüketimi yapılmalıdır.

· Sınav akşamı rutin olarak bir yaşam sürdürülmeli.

· Çok erken yatıp çok erken kalkmanın beden üzerinde olumsuz etkileri olabileceği kaçınılmaz olacaktır.

· Sınav akşamı eğlenceli bir şekilde geçirilmeli. Çok fazla yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır. Küçük bir gezi, açık ve havadar bir alanda çocuğu yormadan bir piknik yapılabilir.

· Sınav ile ilgili konulardan konuşulmamaya özen gösterilmelidir.

· Varsa sınav evrakları ebeveynler tarafından önceden hazırlanmalı ve çocuğa her şeyin eksiksiz ve tam olduğu, içinin rahat olması gerektiği söylenmelidir.

· Sınav öncesi yağlı yiyecekler, sağlığı olumsuz etkileyebilecek yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

· Sınav sabahı protein, karbonhidrat ve yağ oranı çok yüksek olan bir kahvaltı yerine orta seviye, çocuğun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde normal bir düzeyde olmalıdır.

· Yeni giysiler ve iç çamaşırları yıkanmadan giydirilmemeli. Etiketleri sökülmelidir.

· Sınav öncesinde ders çalışıp çalışmama isteği, soru çözme veya çözmeme durumu öğrenciden öğrenciye göre farklılık arz edeceğinden dolayı bu isteklerin okul rehber öğretmeni, şube öğretmeni, aile ve öğrenciyle ortak bir kararla alınması uygun olacaktır.

· Aileler oturum aralarında çocuklarına sınavın nasıl geçtiği üzerinde çok fazla konuşmamalı, çocuğun diğer oturuma sağlıklı bir şekilde dinç bir kafayla girmesi için motive etmelidir.

· Sınav başlamadan önce çocuklar mutlaka tuvalet ihtiyaçlarını karşılamalıdırlar. Sınava çok fazla odaklanan öğrenciler tuvalet ihtiyaçlarını unutmakta ve sınav esnasında yoğun tuvalet isteği aksaklıklara neden olabilmektedir.

· Sınıflar sınav başlamadan önce iyice havalandırılmalıdır. · Düğün veya gürültülü bir dış ortam varsa muhtar ve yetkililer tarafından müdahale edilmelidir.

· Sınav gözetmenleri topuklu ayakkabı giymemelidir. Dikkat dağıtıcı bir şekilde aralarda dolaşmamalıdır.

· Aşırı stres veya herhangi bir olumsuzluk durumunda kusan, bayılan öğrenciler olabilir veya iç ve dış kaynaklı uyaranlar olabilir bu olumsuz durumlara karşı öğrencilerin tepkisiz kalmaları tembihlenmelidir. Gözetmenler ve bina sorumlularının duruma müdahale edeceği anlatılmalıdır.

· Sınav esnasında öğrenciler soru ve soru kökünü iyice okumalı, soruyu anladıktan sonra cevap ve çözüm kısmına geçmelidir.

· ‘Bu soru bu kadar kolay olamaz’ düşüncesi bazı öğrencilerde heyecan ve stres oluşturabilir, bu durum oluşmadan önce çocuklarımıza bazı soruların çok kolay olabileceği, bazılarının normal düzeyde olduğu ve bazılarının da ayırt edici özelliğe sahip olduğunu anlatılmamız gerekmektedir.

· Soru çözümüne geçmeden şıklara fazla zaman ayırmadan bir göz gezdirilebilir.

· Öğrenci bir soruyu çözemediğinde çok fazla uğraşıp inatlaşmamalı, zamanı verimli kullanma açısından istediği ve rahatlıkla çözebildiği sorulardan başlamalıdır. Sonrasında çözemediği sorular için zaman kalacaktır. Aksi takdirde zamanını verimli kullanmadığında diğer soruları yetiştirememe kaygısı başlar ve netice itibarı ile başarısız bir sınav geçirmiş olur.

· Sınav sorularını bir an önce bitirelim dışarı çıkalım niyetinde olan öğrenciler mutlaka olacaktır. Erken bitirmeleri durumunda evrakların ve kitapçığın son bir kez gözden geçirmelerinin uygun olacağı söylenmelidir.

· Yasal süreyi doldurup dışarı çıkan öğrencilerin gürültü yaptıkları ve sınavda olan arkadaşlarını olumsuz etkilediği önceki sınavlarda oluşan sıkıntılardı. Bu sıkıntıların oluşmaması için bina görevlilerinin okul koridorlarını sürekli gözlem altında tutmaları gerekmektedir.

· İngilizce dersinde bilinmeyen kelimelere bakarak huzursuz olunmaması ve kaygı duyulmaması gerektiği söylenmeli bunun yerine çocuğun bildiği kelimeler üzerinden genel bir anlam çıkarması ifade edilmelidir.

· Sorular okunurken her cümlenin altının çizilmesi zaman açısından kayıp olacağından sadece uygun kısımların altı çizilmelidir.

· Matematik soruları için mutlaka işlem yapılmalıdır.

· Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularında paragrafta olmayıp, İslam dininde olan bir durum sıklıkla işaretlenebiliyor. Bu hatalı durumun da farkında olmaları sağlanmalıdır.

· Optik formda kodlamalar sayfa sayfa yapılabileceği gibi teker teker de yapılabilir. Ancak bütün sorular bittikten sonra yapılan kodlamalarda kaydırma veya yanlış kodlama gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir.