hgs  eokul   lgs   kyk  
  25.04.2024  

TEOG Yerleştirme Sonuçları Sayısal Verileri Açıklandı mı?



Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 27-28 Nisan´da gerçekleştirilen 8. sınıflar 2. dönem merkezi ortak sınavlara ilişkin sayısal veriler açıklandı.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yayımlanan TEOG 2. dönem sayısal verilerine göre, sınavlara 1 milyon 168 bin 48 öğrenci katıldı.



TEOG sınavlarının yapıldığı Türkçe, matematik, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük, fen ve teknoloji, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının yer aldığı testler arasında en çok doğru yapılan test 172 bin 405 öğrencinin 20 sorunun tamamına doğru yanıt verdiği din kültürü ve ahlak bilgisi oldu. 110 bin 440 öğrenci yabancı dil testlerinin, 44 bin 959 öğrenci fen ve teknoloji testinin, 36 bin 29 öğrenci Türkçe testinin, 21 bin 81 öğrenci TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük testinin, 20 bin 299 öğrenci de matematik testinin tüm sorularına doğru yanıt verdi.



Testlerdeki puan ortalamalarına göre öğrenciler din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde yüzde 78,25, matematikte ise 42,05 başarı ortalamasını yakaladı. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük testinin puan ortalaması yüzde 65,08, Türkçe testinin 60, fen ve teknoloji testinin yüzde 56,04 oldu.



Öte yandan, yabancı dil testlerinin de ayrı ayrı değerlendirilmeye alındığı istatistiklerde, 369 öğrencinin girdiği Almanca testinin puan ortalaması 91,23, 383 öğrencinin girdiği Fransızca testinin puan ortalaması 87,61, 1 milyon 167 bin 280 öğrencinin girdiği İngilizce testinin puan ortalaması 57,60, 11 öğrencinin girdiği İtalyanca testinin puan ortalaması ise 66,82 olarak gerçekleşti.



TEOG´da kızlar daha başarılı

Bakanlıkça testlerin tümünü doğru yanıtlayan öğrencilerin cinsiyet dağılımı analizi de yapıldı. Buna göre, Türkçe testinin tamamını doğru yanıtlayan öğrencilerin yüzde 35´ini erkek, yüzde 65´ini kız öğrenciler oluşturdu. Bu veri, matematik testinde yüzde 50 erkek, yüzde 50 kız; din kültürü ve ahlak bilgisi testinde yüzde 43 erkek, yüzde 57 kız; fen ve teknoloji testinde yüzde 51 erkek yüzde 49 kız; inkılap tarihi ve Atatürkçülük testinde yüzde 47 erkek, yüzde 53 kız; yabancı dil testinde yüzde 40 erkek yüzde 60 kız olarak saptandı.



TEOG kapsamında 6 testin tamamındaki soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 987 oldu, bu öğrencilerin yüzde 49´unun erkek, yüzde 51´ini ise kız öğrenciler oluşturdu.

TEOG nakil yerleştirmeleri nasıl olacak?

Öğrenciler, belirlenen süreler içerisinde yerleştirmeye esas nakil başvurusu için boş kontenjan şartı aranmaksızın 3 (üç) tercih yapabilirler.

Her nakil döneminde yapılacak 3 tercih istenirse diğer tercih dönemlerinde de kullanılabilir.

Yerleştirmeler Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) üstünlüğüne göre merkezi olarak yapılacak

17 Ağustostan sonra okullara yerleştirmeler taban puan sınırlaması kalktığından puan üstünlüğüne göre yapılacak.
İl ve ilçe ile okul türü sınırlaması olmayacak. Adaylar tercihlerini herhangi bir ortaokul müdürlüğünden onaylatabilirler.

Yerleştirmeye esas nakil süreci 4 Eylül 2015 tarihinde sona eriyor.

Açık ortaöğretim kurumuna yerleştirilen öğrenciler için 7-10 Eylül´de, istemeleri halinde il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınarak, 11 Eylül´de nakil yerleştirmesi yapılabilecek. Bu işlemin ardından yerleştirme işlemi tamamlanacak ve 14 Eylül´de eğitim öğretime başlanacak.


Özel Okullar Kayıt Dönemi

Özel okullarda serbest kayıt dönemi okullar açılana kadar devam edebilecek.

Temmuz tarihinde biten özel okul kayıtları Ağustos tarihi ile başlayacak Nakil Dönemi ile tekrar başlayacak. Türk ve yabancı kolejlerde oluşabilecek kontenjan açıkları için isteyen veliler tercih ettikleri okulun kayıt kabul şartlarına uyuyorlarsa o okullara gidip her gün kayıt yapabilirler.

Devletten özel okula özel okuldan devlete geçiş için herhangi bir sınırlama yok. Özel okullar için sınırlama okulların ilan ettikleri kontenjan ve kayıt kabul koşullarına uygun koşullara sahip olmaları gerekiyor.


Öneri ve Uyarılar

Öğrencilerin yerleştikleri okullardan memnunlar ise herhangi bir şey yapmalarına gerek yok.

Eğer yerleştikleri okullardan memnun değiller ve daha üst tercihlerine yerleşmek istiyorlarsa bu tercihleri için nakil dönemini değerlendirebilirler.

Özel okul tercihi yapmayı düşünen veliler daha önce araştırdıkları okulları listelerine tekrar alabilirler.
İyi ve doğru okul seçimi için çocuklarına uygun ve ilke ve değerleri itibari ile kişisel gelişimlerine destek verebilecek okulları tercihleri arasına alabilirler.

Okulların taban puanları ve kontenjanları gün be gün değişebilir, bunu ya okulların web sitelerinden ya da telefon yolu ile ilgili yöneticilerinden öğrenebilirsiniz. Mümkün se de yüz yüze görüşmeyi yeğlemelisiniz.

Yabancı kolejlerin neredeyse kontenjanları dolmuş gibi duruyor. Ancak unutmamalılar ki Anadolu liselerinde nakil döneminde oluşacak oynamalar nedeniyle bu okulların da kontenjanlarında oynamalar olabilecektir. Bunu da göz ardı etmeyin.