hgs  eokul   lgs   kyk  
  28.03.2024  

Mesleki̇ liseler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarları belli oldu



Millî Eğitim Bakanlığınca, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) içinde, dışında açılan ve açılacak özel mesleki ve teknik liselerinde öğrenim görecek öğrenciler için tam destek verilecek.

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan ve 2017-2018 eğitim ve öğretim yılına ilişkin Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) içinde, dışında açılan ve açılacak özel mesleki ve teknik liselerinde öğrenim görecek öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarları belirlendi.

Yayımlanan Tebliğe göre OSB içinde açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde geçen yıl 15 alana destek verilirken bu yıl 20 alanda destek verilecek. OSB dışında açılan liselerde ise mevcut 26 alana 9 alan daha eklendi. Buna göre denizcilik alanı, gemi yapımı, inşaat teknolojisi, kuyumculuk teknolojisi, metalürji teknolojisi, raylı sistemler teknolojisi, seramik cam teknolojisi, tasarım teknolojisi, uçak bakım alanı OSB dışında; bilişim teknolojisi, metalürji teknolojisi, tarım teknolojileri, tasarım teknolojisi, seramik cam teknolojisi ise OSB içinde ilk defa bu yıl destek verilecek alanlar arasında.

Destekten yararlanmak için, OSB içinde veya dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğretim yılının başlamasından en geç otuz gün içerisinde okula kaydın veya naklin yapılmış olması yeterli olack. Bu okullar için ayrıca bir yerleştirme işlemi yapılmayacak.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, şu ana kadar bu okullara 260 milyon 606 bin 499 lira ödeme yapıldığını belirterek, “Mart ayında Bakanlığımız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında organize sanayi bölgelerinde özel mesleki ve teknik Anadolu liseleri kurulmasına ilişkin bir protokol imzalandı. Bu protokol ile OSB’lerin içerisinde yer alan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinin ve bu liselere devam eden öğrencilerin sayılarının artırılması öngörülüyor. Dolayısıyla yaklaşık 300 OSB içinde, en az 300 özel mesleki ve teknik Anadolu lisesi kurulması hedefleniyor. Verdiğimiz bu desteği mesleki eğitimi geliştirme ve niteliğini daha da artırma düşüncesiyle OSB dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerine de taşıdık. Bu okullarımızı da bu öğretim yılının başında eğitim ve öğretim desteği kapsamına aldık. 2016-2017 öğretim yılında 20 bin 905 öğrenciye ve yine 2016-2017 eğitim öğretim yılında ilk defa Organize Sanayi Bölgesi dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında okuyan bin 125 öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verdik” diye konuştu.

Eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar

OSB dışında açılan özel mesleki̇ ve teknik liselerinde öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarları belli oldu. Buna göre, Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi 4 bin 600 lira, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri 5 bin 500 lira, Denizcilik Alanı ve Otomasyon Teknolojileri 6 bin lira, Elektrik Elektronik Teknolojisi ve Makine Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi ve Tarım Teknolojileri 6 bin 500 lira, Endüstriyel Gemi Yapımı 6 bin 900, Gıda Teknolojisi 5 bin 800 lira, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı 5 bin lira, İnşaat Teknolojisi 5 bin 500 lira, Kimya Teknolojisi 5 bin 900, Kuyumculuk Teknolojisi 4 bin 400 lira, Matbaa Teknolojisi 6 bin 400 lira, Metal Teknolojisi 5 bin 900 lira, Metalürji Teknolojisi 5 bin, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı 5 bin 200 lira, Tekstil Teknolojileri 5 bin 700 lira, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme 5 bin 300 lira, Plastik Teknolojisi 5 bin 900 lira, Raylı Sistemler Teknolojisi 5 bin, Seramik Cam Teknolojisi ve Tasarım Teknolojisi 4 bin 400 lira, Uçak Bakım Alanı 5 bin 500 lira, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri 6 bin 700 lira olmak üzere 10, 11 ve 12´nci sınıf öğrencilerine öğretim desteği verilecek. OSB´lerde açılan özel ve mesleki teknik liselerinde öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarları ise şöyle: "Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi 4 bin 700 lira, Bilişim Teknolojisi 4 bin 300 lira, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri 5 bin 500 lira, Elektrik Elektronik Teknolojisi 6 bin 900 lira Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri 6 bin 400 lira, Gıda Teknolojisi ve Tekstil Teknolojisi 6 bin lira, Kimya Teknolojisi 6 bin 300 lira, Makine Teknolojisi 6 bin 900 lira, Matbaa Teknolojisi 6 bin 500 lira, Metal Teknolojisi 6 bin 300 lira, Metalürji Teknolojisi 5 bin 500 lira, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı 5 bin 700 lira, Motorlu Araçlar Teknolojisi 6 bin 900 lira, Plastik Teknolojisi 6 bin 300 lira, Tarım Teknolojileri 6 bin 800 lira, Tasarım Teknolojisi 5 bin lira, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme 5 bin 600 lira, Seramik Cam Teknolojisi 5 bin lira, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri 6 bin 900 lira." Ayrıca, OSB´lerde açılan özel mesleki̇ ve teknik liselerinde öğrenim gören 9. sınıf öğrencilerine alanlarına bakılmaksızın 4 bin 300 lira, OSB dışında açılan özel mesleki̇ ve teknik liselerinde öğrenim gören 9. sınıf öğrencilerine ise alanlarına bakılmaksızın 4 bin 270 lira eğitim öğretim desteği verilecek.

Konular

MEB merkezi sınav yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
Merkezi sınav hangi sınıfları kapsayacak?
Merkezi sınavda ek yerleştirme olacak mı?
Proje okulların sayısı artacak mı?
Pansiyonlu okulların kontenjanı nasıl belirlenecek?
Yeni liselere geçiş sistemi nasıl işleyecek?
Proje okullarına sadece sınav sonuçlarına göre mi öğrenci alınacak?
81 ilde hangi okul türünden kaç okul olacak?
Öğrenciler kontenjanlar dolduğu için mecburen istemediği bir okula gider mi?
Pansiyonda kalmak koşuluyla öğrenci evine yakın olmayan bir okulu tercih edebilir mi?
Liseye geçiş sisteminde kontenjan fazlalığı durumunda alınan tedbirler neler?
Başarıda ev ödevi ne kadar önemli?
Analitik düşünme yeteneği nasıl geliştirilir?
Liseye giriş sınav sorularının derslere göre dağılımı nasıl olacak?
LGS soruları zorlayacak mı?
Öğrencilere yetenek test merkezlerinde nasıl bir uygulama yapılacak?
E Okul ağırlıklı puan ortalaması ne anlama gelmektedir?
LGS sınavına hazırlanmak için yapılması gerekenler
LGS'de 3 yanlış 1 doğruyu götürecek mi?
MEB Sınavla Öğrenci Alacak Liseleri Açıkladı
LGS'de nakil yerleştirmeleri nasıl olacak?
Öğretmenlere yeterlilik kontrolü ne zaman yapılacak?
LGS sınavıyla öğrenci alacak okullarda hangi kriterler aranacak?
Sınav sistemi mi yoksa eğitim sistemi mi değişmeli?
YGS fen liseleri Türkiye başarı sıralaması açıklandı
Okulun çocuğa uygun olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda msp eşitliği halinde nasıl olacak?
LGS Sınav Giriş Belgesini Ne Zaman Alabilirim?
Lise giriş sınavı için deneme sınavı yayımlandı
Temel liselerin geleceği ne olacak?