hgs  eokul   lgs   kyk  
  25.04.2024  

TEOG'da Gergin Bekleyiş



ORTAOKUL 8’inci sınıf öğrencilerinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) 28-29 Kasım’daki asıl sınav sonuçlarına yürütmeyi durdurma kararı velileri tedirgin etti, şimdi gözler mahkemede.

Ankara 13'üncü İdare Mahkemesi, 1 milyon 271 bin 273 girdiği ancak bir velinin açtığı dava sonucunda İdare Mahkemesi 4 sorunun hatalı olduğu sonucuna vardı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üst mahkemeye itiraz ederek kararın iptalini istedi. Ancak, şimdi gözler tercih takviminde. 7 Temmuz'da MEB'in açıklayacağı Yerleştirmeye Esas Puanı'nı (YEP) takviminde bir gecikme olabilir.

Eğitimciler de 31 Temmuz'da başlayacak tercih sürecine kadar kararın çıkmaması durumunda sorun yaşanabileceğini belirterek, sonucu beklediklerini söyledi. Ancak, 4 soru iptal edilirse TEOG kapsamında birinci dönem yapılan asıl sınav ile telafi sınavlarına giren öğrenciler arasında puan farklılıkları olacağı için haksızlık yaşanacağını belirtti. Uzmanların görüşleri şöyle:

ACİL ÇÖZÜM ŞART

Cem Gülan -Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Şu anda sonuçları beklemek zorundayız. Bir üst mahkemenin alacağı karar, ona yönelik yürütmeyi durdurma kararı alan mahkeme ve bunun sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yapacağı uygulamaya göre biz de yolumuza devam edeceğiz. Ancak durum kesinleşinceye kadar beklemek zorundayız. Biz zaman uzarsa biraz sıkışabiliriz. Özellikle geçen sene iş işten geçtikten sonra alınan SBS kararları ve bu sene yaşananlar Türkiye'nin çok canını acıtıyor. Hukuk karar almasın demiyorum ama buna artık çözüm bulmamız gerekiyor. İlgili mahkeme bilirkişisini ve yetkili makamını alsın, Bakanlık'tan da aynı sayıda bilirkişi ve savunma alsın ve 3 günde veya 1 haftada sonuca bağlasın. Hemen sonuçlar açıklansın ve bunu muhakkak hukuk kurallarına uydursunlar. Bu yaklaşık 1 milyon 270 bin öğrenci, 2 milyon veli ve öğretmenlerin psikolojisini bozuyor, 4-5 milyon insanı ilgilendiriyor.

BİR HAVUZDA OLMAZ

Salim Ünsa- Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü İlk dönemdeki telafi sınavıyla, normal sınavı bir havuza koyamazsınız. İkisi de aynı yöntemle değerlendiriliyor ama birinci sınavın birkaç sorusu hatalı çıkıyor. Böyle olunca öğrenci hatalı soruları yanlış yaptıysa ve o sorular iptal edildiğinde 100 puan alıyor. Diğer tarafta başka bir öğrenci 20 soruyu cevaplandırıp, hatalı olan soru sayısı kadar yanlışı olduğunda herhangi bir soru iptali de olmadığı için 80 puan alıyor. Burada bir testte 18 soruya 100, diğer testte de 20 soruya 100 puan verilse de arada öğrencinin yapmadığı sorular olduğunda puan farkını eşitlemek mümkün değil. Puan farklılığını eşitlemek için ya öğrencinin hiç doğrusu olmayacak ve sıfır alacak ya da tamamını yapacak ve 100 puan alacak. Ancak bu iki durumda puan eşitliği oluyor. Ama yanlış cevapları olduğunda eşitlik sağlanamıyor. Bu puanlar öğrencinin diploma ve yerleştirme puanlarına yansıyor, sadece o ders notuna değil. Yerleştirmede 2-3 puanlık farklılıklar ortaya çıktığında 1500-2 bin kişinin gerisinde kalıyor.

VELİLER PANİKTE

Nazik Kösegil - Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü YEP'ler 7 Temmuz'da açıklanmasa bile 31 Temmuz'da başlayan tercih sürecine kadar karar kesinleşirse sorun olmaz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4 Temmuz'da kontenjan kılavuzunu açıklaması lazım ki veliler ön listelerini oluştursunlar, mahkeme kararına göre oluşacak puanlara göre de tercih yapabilsinler. Ancak sorular iptal olursa telafi sınavına giren öğrencilerle, asıl sınava girenler arasında ciddi bir haksızlık olur. Yaklaşık 1-2 puan oynama olacak gibi görünüyor ama 1 puan birçok öğrencinin sıralamasını etkiliyor. Veli ve öğrencilerde büyük gerginlik ve güvensizlik yarattı bu durum. Sorular iptal edilir ve puanlama yeniden yapılırsa öğrencilerin yıl sonu başarı puanı ve yerleştirme puanları da etkilenecek. 7 Temmuz'da YEP'lerin açıklanmasının ardından veli ve öğrenciler tercih listesini yapacaktı ama şimdi puanlar olmadığı için panik halinde bekliyorlar.

Hürriyet