logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

TEOG Lise İkinci Nakiller Ne Zaman Başlıyor?



Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında öğrenci alan liseler için ilk nakil dönemi Ağustos'ta bitti. Sonuçlar, Ağustos'ta açıklanacak. Ayrıca hala istediği okula girememiş olan adaylar için, yine Ağustos'ta ikinci dönem nakil tercihleri başvuruları da başlayacak. Bu tercihler, Ağustos'ta sona erecek. Son olan üçüncü dönem ise Ağustos - Eylül 2017 tarihleri arasında yapılacak.

E Okul Boş Kontenjan ve TEOG lise ikinci nakil başvuru işlemleri için tıklayınız

Açık liseye yerleştirilenler, bulundukları okuldan memnun olmayanlar ile özele geçmek isteyenler için yapılan nakil sürecinin ilki, Ağustos'ta bitti. Sonuçlar ise, Ağustos'ta ilan edilecek. İlk nakil döneminde hala istediği okula giremeyen öğrenciler için, iki nakil dönemi daha yapılacak. İkinci dönem başvuruları Ağustos, üçüncü döneminkiler ise Ağustos - Eylül 2017 tarihleri arasında alınacak. Eylül'de ise nakiller sona erecek. Üç kez yapılan nakillerde de açık lisede kalan öğrenciler için Eylül tarihleri arasında il ve ilçe öğrenci yerleştirme komisyonlarınca son kez nakil gerçekleştirilecek.

HER DÖNEMDE ÜÇ TERCİH HAKKI OLACAK

Her dönemde öğrenciden üç tercih alınacak. Tercih listeleri herhangi bir ortaokul müdürlüğünden onaylatılabilecek. Başvurularda boş kontenjan şartı aranmayacak. Temmuz'dan sonra öğrenci kaydedemeyen yabancı ve Türk özel okullardaki boş kontenjanlar için yeni kayıt dönemi de Ağustos'ta başlamıştı. Kayıt yapabilmek için okulların açıkladığı taban puanlar gözüne alınacak. Devlet lisesi tercih döneminde 'özel okula kayıt yaptıracağım' seçeneğini işaretleyerek tercih yapmayan öğrencilerin de Eylül'e kadar okullarına kayıt yaptırması gerekiyor. Bu tarihe kadar kayıt yaptırmayanlar otomatik olarak açık liseye gönderilecek.

İşte adım adım nakil başvuru süreci:

1- En garantilisi formu okulda doldurmak

Evde internet yoluyla da başvuru yapılabilir, MEB'de hangi okullarda açık olduğu internette gözüküyor. Bir okul çıksa da her seferinde daha üstlerini yazabilecekler. En garantili iş nakili okuldan yaptırmak.

2- Okula mutlaka onaylatın, çıktıyı saklayın

Tercih listeleri herhangi bir ortaokul müdürlüğünde mutlaka onaylatılmalı. Ardından okul müdüründen çıktı alınacak. Bir örneği okulda kalacak, bir örneği veliye verilecek. Bu çıktının herhangi bir aksilik durumunda kullanılması için saklanması gerekiyor.

3- İstediğiniz okulu ilk sıraya yazın

Açık kontenjan için adayın puanı, başvurduğu okulun puanından yüksek ya da düşük olabilir. Örneğin 430 puanı olan aday 410 ya da 480 puanlık okula başvurabilir. Bu listeyi yaparken garantiye almak için kendi puanına en yakın olan bir okulu da yazmakta yarar var. Ya da daha düşük puanlı bir okul yazılabilir.

4- Her nakil döneminde aynı işlem yapılacak

Eğer aday ilk nakil tercihinde kazanmadıysa, işlemleri Ağustos'taki ikinci nakil döneminde yeniden yapması gerekiyor. Bu da olmazsa Ağustos- Eylül'deki üçüncü nakil döneminde de aynı işlemi yapmalı. Nakil dönemlerinde tercih yapıp hiç birini kazanmadıysa adayın kaydı ilk kazandığı okulda kalıyor. Ama bir nakil döneminde tercih yapıp kazandıysa, nakilden önce yerleştiği okula geri dönemiyor. En son yerleştiği okul geçerli oluyor.

5- Başvuruları son güne bırakmayın

Adayların kontenjan açıklarını her gün kontrol etmelerinde yarar var. Başvuruların çarşamba, perşembe yapılması öneriliyor. Başvuru için boş kontenjan olması gerekmiyor ama açık varsa yerleşme şansı daha yüksek.

Anadolu liselerine nakil şansı az

Uzmanlar, Anadolu liselerinde boş kontenjan gözükmediği için nakil şansının az olduğu düşüncesinde. Meslek liseleri ve imam hatip liselerinde kontenjan açığı daha fazla. Örneğin İstanbul'daki Anadolu liselerine bakıldığında boş kontenjan bulunmuyor. Ancak, bu yanıltıcı olabilir. Çünkü, kazandığı okulu beğenmeyip de özel okula gidenlerden sonra kontenjan açığı doğabilir.

Kimler başvurabilir?

Açık liseye yerleşen ya da yerleştiği okulu beğenmeyen herkes, nakil başvurusunda bulunabilir. Özel okula kayıtlı öğrenci de başvurabilir, devlet liselerine geçebilir.
E Okul TEOG Nakil