logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

TEOG, mahkeme kararından sonra mı açıklanacak?



e-Okul TEOG Sonuçlarını Öğrenmek için Tıklayınız

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG sistemi kapsamında yapılan 8. sınıflar 1. dönem ortak sınavlarında 2 soruya üç dava açıldığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, TEOG sistemi kapsamında 26-27 Kasım 2014 ve 13-14 Aralık 2014 tarihinde yapılan 8. sınıflar 1. dönem ortak sınavlarının değerlendirme işlemlerinin 29 Aralık 2014 tarihi itibariyle tamamlandığı ifade edildi.Sınav sonuçlarının aralık ayı bitmeden açıklanabilecek duruma gelmesinde Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü personelinin özverili ve disiplinli çalışmalarının etkili olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

HER DERS İÇİN 100 TAM PUAN

"Soruların hazırlanması aşamasındaki hassasiyet ve başarımızı, sınavın değerlendirme sürecinde de göstermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Adayların cevap kağıtları 2 adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulmuştur. Her derse ait sorunun eşit ağırlığa sahip olduğu ortak sınavlarda, öğrencilerin puanı her ders için 100 tam puan üzerinden hesaplanmıştır.

SINAV SONUÇLARI DAVADAN SONRA AÇIKLANACAK

Ancak Türkçe'den 1, matematik derslerinden de 1 soru olmak üzere toplam 2 soruya üç dava açılmıştır. Davaya ilişkin iş ve işlemler 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununa eklenen 20/B maddesiyle düzenlenen ivedi yargılama esaslarınca yürütülmektedir. İlgili kanun gereği davaya ilişkin mahkeme kararlarının 9 Ocak 2015 tarihi itibariyle sonuçlanması beklendiğinden, öğrencilerimizin mağdur olmaması adına sınav sonuçlarının bu tarihten sonra açıklanması Bakanlığımızca uygun görülmektedir."

SETA açıkladı: TEOG’da yaşanan en büyük sorunun nedeni

SETA, Türkiye'de 2014 yılı analizinde TEOG'da liselere yerleştirme sorununa işaret ederek, yerleştirme sisteminin taşıdığı risklere yer verdi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Türkiye'de 2014 yılı analizinde, kamuoyunda TEOG olarak bilinen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sisteminde, liselere yerleştirme sorununa işaret ederek, yerleştirme sisteminin taşıdığı risklere yer verdi.SETA tarafından yayınlanan 2014 yılı analizinde, eğitim başlığı altında bu yıl milli eğitim ve yükseköğretimde yaşanan gelişmeler ele alındı.

Analizde, 2013-2014 öğretim yılından itibaren uygulanan TEOG sisteminin, sınav müfredatının okul müfredatıyla örtüşmesi, öğrencilerin değerlendirilme sürecinde devamsızlık durumlarının da etkili olması nedeniyle, öğrenci-öğretmen ve okul ilişkileri güçlendirdiği belirtildi.

TEOG'da sınavın uygulanma sürecinde yaşanan olumlu atmosferin, yerleştirme sürecinde gerçekleşmediği belirtilen analizde, bunun en temel sebebinin ise düz liselerin Anadolu liselerine dönüşmesiyle, daha önce az sayıda öğrenci belirli puanlardaki okulları tercih ederek, yerleştirilirken getirilen bu yeni sistemle bütün 8. sınıf öğrencilerinin, TEOG'a girsin ya da girmesin, tercihte bulunsun ya da bulunmasın merkezi olarak tüm ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesi olduğu kaydedildi.

Tüm öğrencileri yerleştirmeyi hedefleyen yeni sistemin en önemli sorunlarından birinin öğrencilerin adreslerine en yakın liselere yerleştirilmesi hedeflenirken, birçok öğrencinin ikametlerine uzak yerlerdeki okullara yerleştirilmesi olduğu belirtilen analizde, öğrenci ve velilerin okullarını değiştirebilmek, adresine yakın bir okula gidebilmek için nakil yoluna başvurdukları anımsatıldı.

Analizde, yerleştirme sisteminin görünmeyen ancak uzun vadede daha büyük problemlere neden olacak sorununun ise sistemin bütün 8. sınıf öğrencilerinden, bütün liseleri hiyerarşik olarak sıralamasını istemesi olduğu ifade edildi. Bütün liselerin puanla öğrenci almasıyla beraber, bütün liselerin puanla sıralanıyor oluşu liseler arasındaki farkı daha da derinleştirme riski taşıdığına dikkat çekilen analizde, öğrencilerin puanı yüksek bir liseye gidebilmek için kendi evlerinden, yaşadığı bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldığı bunun da öğrencilerin yaşadıkları coğrafyaya ve topluma uzaklaşma riskini doğurabildiği ifade edildi.

Analizde, MEB'in, 2014-2015 yeni eğitim-öğretim yılında yerleştirme sürecinde yaşanan bu problemlerin yaşanmaması için yerleştirme sürecinde birtakım değişikliklerin yapılacağını açıkladığı da hatırlatıldı.

Analizde, yerleştirme sisteminin neden olduğu sorunları aşmak için tüm öğrencileri ve okulları sıralayan, sınava girsin girmesin, tercih yapsın yapmasın tüm öğrencileri merkezi olarak yerleştirmeyi hedefleyen yaklaşımdan vazgeçilmeli ve merkezi sınavla öğrenci alan okul sayılarının ve türlerinin azaltılması, sınavla öğrenci alan okul sayısının yüzde 3-5'lere çekilmesi önerisine yer verildi.