TEOG Sınavında Birinci Olanlar Bile Korkuyor
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavında bu yıl bir rekor yaşandı. Sınavdan tam 4 bin 742 şampiyon çıktı. Çıktı çıkmasına ama birinciler de istedikleri okula gidememe paniği yaşamaya başladı.
TEOG sınavında 6 ayrı testte sorulan soruların tümünü yapan 4 bin 742 öğrenci birinci oldu. Bu birinci sayısı rekor olurken, birincilerin de istedikleri okula gidememe riski ortaya çıktı.
BU KADAR BİRİNCİ OKULLARA NASIL ALINACAK ?
Konuyu Milliyet Gazetesindeki köşesine taşıyan Abbas Güçlü, şunları kaydetti:
"SBS'lerde üç yıl boyunca soruların tümünü doğru yapan öğrenci sayısı sadece 21'di. 2012 SBS'sinde sadece 8'inci sınıf öğrencileri baz alındığında bile bütün soruları yanıtlayan öğrenci sayısı 677'diydi. Yani bu yılki şampiyon sayısının ancak yedide biri kadardı...
Peki, şampiyonun bu kadar bol olduğu bir sınavda, fen ve Anadolu liseleri ile kolejlere giriş nasıl gerçekleşecek? Eğer ikinci yarıyılda yapılacak TEOG sınavlarında da öğrenciler aynı performansı gösterirse Robert, Galatasaray, İstanbul Erkek, Ankara Fen gibi gözde liselere doğum tarihine göre öğrenci alınması kaçınılmaz olacak. Yani yaşı küçük olana öncelik verilecek.
Şimdi merak edilen soru, bu öğrencilerin karne notları kaç? Eğer hepsi de 5 üzerinden 5 ise sorun yok. Ama eğer, bir bölümünün karnesinde sorun varsa, onların iyi araştırılması gerekir.
MEB ve ÖSYM, eskiden şampiyonları açıklamadan önce okul başarılarını mutlaka araştırırdı ama şu an her şey öylesine karartılıyor ki neredeyse hiçbir bilgi paylaşılmıyor.."
TEOG birincileri istedikleri okula girememekten korkuyor
TEOG sınavında 4 bin 742 öğrencinin 6 ayrı testte sorulan soruların tümünü doğru yanıtlayarak birinci olması, tam puan yapanların istedikleri okula girememe riskini ortaya çıkardı.
Öğrencilere istedikleri liselerin kapılarını açan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı'nda (TEOG) bu yıl bir rekor yaşandı. Sınavda Fen ve Teknoloji, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce ve İnkılap Tarihi testlerindeki 120 soruyu doğru yanıtlayarak tam puan yapan öğrenci sayısının 4 bin 742 olması, birincilerin istedikleri okula yerleşememe paniği yaşamasına sebep oldu. Sınav içeriğinin büyük kısmının 8. sınıfın Eylül, Ekim ve Kasım aylarında işlenen konularından oluşması, bir soruya ayrılan sürenin artması ve her dersin sınavının ayrı ayrı yapılması 5 bine yakın öğrencinin tam puan almasının başlıca nedenleri arasında yer alırken gözler Nisan ayında gerçekleşecek ikinci TEOG sınavına çevrildi. Uzmanlar, ikinci sınavın zorluk derecesinin artmaması durumunda yerleştirmede ciddi problemlerin yaşanacağını ve tam puan yapan öğrencilerin birinci, ikinci ve belki üçüncü tercihlerine bile yerleşemeyeceğini söyledi.
TEOG'da Türkiye genelinde 217 birinci öğrenci çıkaran Bahçeşehir Koleji'nin Eğitim ve Öğretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Lüle, Nisan ayında yapılacak ikinci TEOG sınavının da kolay olması halinde yerleştirmede ciddi problemlerin yaşanacağını söyledi. Sınavın zorluk düzeyinin yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Ali Rıza Lüle, "Bu seneki sınavın içeriğinde 5, 6 ve 7. sınıf konularına değil, sadece 8. sınıfın Eylül, Ekim ve Kasım aylarında işlenen konulara yer verildi. Dolayısıyla öğrenciler çok az konudan sorumlu oldular. Böyle olunca sınavda tam puan yapan öğrenci sayısı arttı. Her dersin sınavının ayrı ayrı yapılması, bir soruya düşen sürenin 2 dakikaya çıkması, öğrencilerin zaman baskısından kurtulması ve böylece stresin azalması çok fazla öğrencinin tam puan yapmasına sebep oldu. İkinci TEOG sınavının da kolay olması halinde yerleştirmede ciddi problemler yaşanacak ve tam puan yapan öğrenciler birinci, ikinci ve belki üçüncü tercihlerine bile yerleşemeyecek. Bu nedenle sınavın zorluk düzeyi yükseltilmeli. Bunu şimdiden düşünerek önlem almak gerekir. Çünkü öğrencinin birinci olması ve 500 tam puan almasına rağmen birinci tercihine yerleşmemesi ölçmenin çok sağlıklı olmadığını gösterir" şeklinde konuştu.
BİRİNCİ ÖĞRENCİLER TEDİRGİN
Bu sene uygulanan TEOG'da Çamlıca Bahçeşehir Koleji'nden Ata Cengizhan, Lal Verda Aka, Can Göksel Ekici ve Ceyhun Elmacıoğlu tüm soruları doğru yanıtlayarak birinci oldu. Tercih listesinde ilk sıraya Robert Koleji, ikinci sıraya ise Üsküdar Amerikan Lisesi'ni yazmak istediğini söyleyen Ata Cengizhan, "Sınava tekrar yaparak, test çözerek, anladıklarımı pekiştirerek, öğretmenlerimin ve ailemin tavsiyelerine uyarak hazırlandım. Sınavda çeldirici soruların yer alması eleme açısından iyi oldu ama genelde kolay geçti. 4 binin üzerinde tam puan yapan kişinin olması açılacak kontenjanlar bakımından beni istediğim okullara girememek konusunda endişelendiriyor. Okulların taban puanlarını nasıl açıklayacaklarını ve istediğim okulların kaç kontenjanı olacağını bilmiyorum. Çok birinci olduğu için büyük olasılıkla ikinci sınavı zor yapacaklar" dedi.
Nisan ayında gerçekleştirilecek ikinci TEOG sınavında da birinci olmayı hedeflediğini belirten Lal Verda Aka, "TEOG'da tam puan yapmak benim için büyük bir sevinç oldu. Çok fazla tam puan yapanın olması kimin ilk tercihine yerleşeceği konusunda zorluk çıkaracak. Bu nedenle ikinci sınavın zor ve daha fazla çeldirici soruya sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Diğer türlü, hangi okula kaç kişinin girebileceğinin hesaplanması git gide zorlaşacak. İlk tercihim Galatasaray Lisesi olacak ancak girememe olasılığım olduğu için tedirginlik yaşıyorum. Çünkü tam puan yapan öğrenci sayısı çok fazla" şeklinde konuştu.
En iyi liselere girebilmek için ikinci sınavda da tam puan yapmak gerektiğini belirten Can Göksel Ekici, "TEOG'da tam puan yaptım ama tam yapanların fazla olmasından dolayı ikinci sınava daha çok çalışmam gerektiğini düşünüyorum. İstanbul Erkek Lisesi'ni birinci tercih olarak yazacağım fakat en iyi liselere girebilmek için ikinci sınavda da tam puan yapmak lazım. İkinci sınavı eleyici yapmazlarsa hak edenler için daha kötü olur" ifadelerini kullandı.
Sınavın eleyici olmamasından dolayı çok sayıda birincinin çıktığını söyleyen Ceyhun Elmacıoğlu ise "Bu kadar birincinin olması nedeniyle istediğim okula girememekten endişeleniyorum. İkinci sınavın da eleyici özelliği olmazsa yine çok fazla tam puan alan öğrenci olacak ve bu da okulların puanını çok yükseltecek. Bu nedenle istediğim okul olan İstanbul Erkek Lisesi'ne girememe endişesi yaşıyorum" dedi.
Bakan Avcı’dan TEOG açıklaması
TEOG sınavlarında çok fazla öğrencinin birinci olmasına ilişkin soruya karşılık da Avcı, bunların normal yazılı sınavlar olduğunu belirterek, okullardaki kontrollü denetimin Milli Eğitim Bakanlığınca yapıldığını, soruların Bakanlıkça gönderildiğini ve değerlendirmenin de yine Bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini aktardı.
Avcı, bu sınavlara 1 milyon 300 bine yakın öğrencinin girdiğini bildiren Avcı, bunlardan bütün soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısının böyle çıkmasının çok şaşırtıcı olmadığını ifade etti.
"Belki çok mu kolay olduğu sorulabilir, aksi de her zaman tartışma konusu olur" diyen Avcı, şunları kaydetti:
"Zaman zaman tersinden de eleştirilir, yani soruların çok zor olduğu eleştirileri de gelir. O bakımdan sınavların güvenliği, sağlıklı yapılıp yapılmadığı konusunda bizim bir endişemiz yok. Sınav güvenliği sağlanmış, sorular soru sorma tekniklerine uygun olarak hazırlanmış, cevaplar da uygun bir şekilde değerlendirilmiş, hiçbir sorun yok. Ancak çocuklarımızın bu başarısıyla sevinmemiz lazım. Buna birtakım soru işaretleriyle gölge düşürmek yerine daha çok sayıda öğrencimizin aynı başarıyı göstermesini dilememiz lazım."
Öğrencileri kutlayan, öğretmenlere de özellikle teşekkür eden Avcı, "Bu karneler sadece çocuklarımızın karneleri değil, başta Milli Eğitim Bakanı olmak üzere hepimizin karneleri. Medyanın da karnesi bunlar, sizin de eğitim konularına gösterdiğiniz duyarlılığın bu karnelerde payı var. Hepimiz bir şekilde eğitimdeki durumumuzu görüyoruz. Bu sonuçlar, daha iyiye gitmekte olduğumuzu göstergeleridir. O bakımdan eleştirilecek değil sevilecek bir durum" değerlendirmesinde bulundu.
E Okul TEOG MEB
- 102 öğretmen TEOG Sınavı Kopya Cezası Aldı
- 15 tatil uzayacak mı?
- 2016-2017 MEB TEOG Sınav Genelgesi Yayımlandı mı?
- 2016-2017 TEOG Ortak Sınav Giriş Yerleri Belgesi Tıkla-İndir!
- 2016-2017 TEOG Sınavı Hakkında Bilgiler
- 2016-2017 TEOG Sınavları Saat Kaçta Başlayacak? Kaç Soru Sorulacak ve Süre Ne Kadar Olacak?
- 2017 Resmi Tatil Günleri Kaç Gün Olacak?
- 2017 yarı yıl tatili ne zaman başlıyor? 15 tatil ne zaman
- 2017 yılbaşı tatili kaç gün?
- 8. Sınıfların Liselerden Beklentileri Neler Olmalı?
- Bakan Avcı: TEOG'da İptal Söz Konusu Değil!
- Bakan Avcı'dan TEOG Öncesi Öneriler
- Diyabetli öğrencilerin TEOG sınavı nasıl olacak?
- E Okul TEOG Öğrenci Anketi Giriş
- E-Okul Teog (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) Sistemi Nedir?
- E-Okul Teog Sınav Bilgileri 2016-2017
- E-OKUL TEOG Sınav Sistemi Hakkında Bilgiler
- E-OKUL TEOG Sınav Yerleri Sorgulamak için Tıkla!
- E-Okul Teog Sınavı Kaç Oturumdan Oluşuyor?
- E-Okul Teog Sınavına Girme Şartları Nelerdir?
- E-Okul Teog Sınavları Nasıl Uygulanıyor?
- E-Okul Teog Veli Bilgilendirme Sistemi ile Neler Öğrenebilirim?
- E-OKUL TEOG Yönetim Bilgi Sistemi Giriş
- E-OKUL Veli Bilgilendirme Sistemi
- E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi Nedir?
- E-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Nedir?
- Eğitimde ülkemizin uluslararası karnesi nasıl?
- Elektronik Sınav Sonuç Açıklama Ekranı Giriş
- Lise Diploma Notu Sorgulama MEB
- MEB E-OKUL VBS iOS Telefondaki APP Store Üzerinden Nasıl İndirilir?