hgs  eokul   lgs   kyk  
  27.04.2024  

TEOG Öğretmen Kılavuzu İndirmek için Tıklayın!



TEOG ÖĞRETMEN KILAVUZU İNDİR

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı İçin Öğretmenlere Kılavuz Hazırladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı İçin Öğretmenlere Kılavuz Hazırladı. Hazırlanan kılavuzda öğretmenlere bir çok tavsiyelerde bulunuldu. Fakat öğretmenlerin bu eğitimleri zaten aldıklarını unutan MEB 2. dönem bu bilgileri neden verdiği anlaşılır değil. Yayınlanan kılavuzda öğretmenlerin derslerde neler yapması gerektiğine kadar ayrıntılı bilgiler öğretmenlerin faydalanmasına veya bilgilerini tazelemesi için yayınlanıyor.

Kılavuzdan ana hatlarıyla;

Öğrenciler zamanlarının büyük bir çoğunluğunu okulda öğretmenleri ve arkadaşları ile geçirmektedir. Dolayısıyla, öğretmen-öğrenci ilişkisinin diğer ilişki türlerine göre eğitimin niteliği ve öğrencilerin akademik başarıları üzerinde daha büyük bir etki yarattığı bilinen bir gerçektir.


Okulda Uygun Öğrenme Ortamının Oluşturulması İçin:

Öğrenmenin öğrenciye zevk vermesine yardımcı olmalıyız. Başardığını hisseden öğrencilerin derse katılımı artacaktır.
Dersi vurgusuz bir ses tonu ile anlatmak öğrenmeye sıradanlık katar. Ses tonunuz, sınıf içi hareket etmeniz öğrencinin dikkatini arttırabilir.

Öğrencilerin zihinlerinde merak duygusu oluşturalım. Böylece onlar derse katılmak gereğini hissedeceklerdir.
Öğrencilerimizi sadece sınavlara hazırlamak yerine öncelikle onlara öğrenmeyi sevdirelim.

Öğrencilerimize “Yapma,dur.”Demek yerine öğrencinin olumsuz davranışlarının sonuçlarını açıklayalım.

Öğrencimizde gördüğümüz olumsuz davranışları okul içinde tekrar tekrar anlatıp öğrencimize yönelik bir önyargı oluşturmayalım.
Öncelikle davranış bozukluğu veya uyum sorunu gösteren öğrencilerimizin sorunları ile meşgul olalım. Ancak bu takdirde sınıfımızda başarılı bir öğrenme ortamı oluşturabiliriz.
Sınıf ortamında öğrencilerimizin ilgisini olumlu davranışa yönlendirelim, önce biz model olalım.

Başarısız öğrencilerin başarabileceği bir konu ya da etkinlik bulalım. Başarması ve arkadaşları ile paylaşması için onu destekleyelim. Başardıktan sonra da övgü ve takdiri ihmal etmeyelim. Burada önemli olan çocuğa başarının tadını aldırmaktır. Başarılmış eylem bireyi yeni başarılar için motive eder. Bunun için de ilk adımın atılması gerekir.

Öğrencilerimizi ayrı ayrı tanıyarak onları farklı sosyo-ekonomik ve kültürel dünyalardan gelen farklı potansiyele sahip, bağımsız bireyler olarak kabul edelim. Değerlendirmelerimizi bu ölçüye göre yaptığımız takdirde “kıyaslama” yanılgısına düşmeyiz.
Öğrencilerimize yönelttiğimiz beklenti düzeylerimizin farklı olmamasını, çeşitli etkenlere bağlı olarak değişik yaklaşımda bulunmamaya özen gösterelim. Şunu bilelim ki sözlü olmasa da beden dilimizle tüm davranışlarımız öğrencilerin tamamı tarafından dikkatle izlenmekte ve değerlendirilmektedir
Başarısız öğrenciyi sınıf içinde aşağılamak ve dışlamak, onu hiçbir şekilde başarıya yöneltmez. Tam tersine başarısızlık kaygısının pekişmesini sağlar.

Her dersin hangi tür çalışma tekniği gerektirdiğini en iyi kendi branş öğretmenleri bilir. Bu nedenle, kendi branşımıza ait çalışma yöntemlerini öğrencilerimizle paylaşalım.

Öğrencilerimizin önemli duygusal ve sosyal sorunlarını fark ettiğimizde ailesiyle görüşerek uzman yardımı almasına teşvik edelim.

Başarısız çocuklara yardımın en önemli öğelerinden biri başarı tecrübeleri yaratılarak güvenini güçlendirmektir. Öğrencimize bu kapsamda başarabileceği görev ve sorumluluklar verelim. Örneğin; sınıf gazetesi, müzik kulübü başkanlığı vb.
Öğrencilerimize sevgi ve saygı gösterelim, önce kendi ön yargılarımızın farkında olalım.



TEOG VELİ KILAVUZU İNDİR
TEOG ÖĞRENCİ KILAVUZUNU İNDİR
TEOG TERCİH DANIŞMANLIĞI KILAVUZU İNDİR