hgs  eokul   lgs   kyk  
  27.04.2024  

TEOG'da başarı şansını artırmak için son üç gün ne yapmalı?



Sonuçları liselere girişte ve karnede etkili olacak TEOG kapsamında son sınavlar 26-27 Nisan 2017’de yapılacak. İlk dönemki sınav, son yılların en zoruydu. Öğrencilerin aradaki farkı kapatması için ikinci sınavda çok iyi puan almaları gerekiyor. Bunun için de artık yeni konular çalışmak yerine en çok soru çıkacak konuları gözden geçirmekte ve eksikleri hızla tamamlamakta yarar var.

Milli eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen merkezi ortak sınavların ikinci dönem yazılıları 26-27 Nisan 2017’de yapılacak. Yaklaşık 1.2 milyon, 8. sınıf öğrencisinin katılacağı sınavların sonuçları hem liselere girişte kullanılacak hem de karne notunda etkili olacak. O nedenle TEOG’a tüm 8. sınıfların katılması gerekiyor.

TEOG-2’de öğrenciler Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil olmak üzere 6 temel dersten sınav olacaklar. İki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi merkezi ortak sınav kapsamında yapılacak. Sınavlardan alınan puanlar ilgili dersin yazılı puanlarından biri olarak kabul edilecek.

İki sınavın etkisi eşit

TEOG kapsamında ilk dönem gerçekleştirilen sınavlar sonrasında uzmanlar, son yılların en zor sınavı yorumunu yapmışlardı. Birinci dönem hedeflediği puanı alamayan öğrenciler için ikinci dönem sınavları, bu hedefleri gerçekleştirmek için çok önemli. Çünkü Anadolu ve fen liseleriyle bazı kolejlere girişte, ilk ve ikinci dönem yapılan sınavların puanları eşit oranda etkili olacak. Ancak bu noktada ikinci dönemki sınavların birinci dönemki konular da dahil olmak üzere daha fazla konuyu kapsadığının altını çizmekte te yarar var. O nedenle ilk sınavdan sonra planlı çalışan, konu eksiği bırakmayan adayların şansı daha yüksek olacak.

Peki, sınavda başarı şansını artırmak için son üç gün ne yapmalı, ne yapmamalı? Ders çalışmayı bırakmak mı yoksa son güne kadar ders çalışmak mı daha doğru olur?

Bu konuda uzmanların net bir cevabı yok. Çünkü öğrencinin yapısına göre bu sorunun cevabı değişiyor. Bahçeşehir Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Özen Yazğan, eğer öğrenci fiziksel ve psikolojik olarak kendini iyi hissedecekse çalışmalarını son güne kadar sürdürebileceğini kaydediyor. Yazğan bunun yanı sıra öğrencinin son birkaç günde, artık tümüyle başardıklarına odaklanması ve verdiği emeğin karşılığını alacağına inanmasının önemli altını çiziyor.

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, sınava iki gün kalana kadar, tüm derslerden bir deneme sınavı çözerek yanlışların bulunması ve mutlaka doğrusunun öğrenilmesi önerisinde bulunuyor.

Kilit konulara çalışın

Mektebim Koleji Rehberlik Uzmanları, artık yeni konular öğrenmeye çalışmanın mevcut bilgileri olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, daha önce öğrenilen konuların kilit niteliğindeki kısımlarının son kez gözden geçirilmesinde bir sakınca yok diyorlar.

MEF Okulları Psikolojik Danışmanı Özlem Sendan da “Bugüne kadar fazla çalışmayan öğrencinin bu kadar az süre kala ne yapması gerektiği” sorusuna cevabı şöyle: “Bu durumda olan öğrencinin çalışma alanını daraltması gerekmekte. Çalışma alanı daraltılırken ders sınırlamasının yanı sıra konu sınırlaması da yapılması puan artışında etkili olacaktır.

Konu sınırlandırması yapılırken deneme sınavı sonuç karnelerindeki analizlerden, kazanım yüzdelerinden ve öğretmen görüşlerinden yararlanılabilir.” Sendan, konuları bitiren öğrencilere ise genel tarama testleriyle konularda eksik kalan yönlerini ortaya çıkarıp bu eksikleri giderecek konu tekrarları yapmalarını öneriyor.



Geçen yıl ne olmuştu?

TEOG-2’de öğrencilerin istedikleri başarıyı yakalayabilmeleri için geçen yıl yapılan sınavlardaki soruları incelemelerinde yarar var. 2016 sınav sonrası yorumlara göre öğrencilerin dikkat etmesi gerekenler şöyle:

Anlam bilgisi önemli

- 2016 TEOG-2’de Türkçe sınavı kazanımların tamamını içeren ve beklenen düzeyde sorulardan oluştu. 4 soru zor, 10 soru orta, diğerleri de kolay düzeydeydi. Soruların çoğu anlaşılır ve netti. Okuma, anlama ve yorumlama soruları ağırlıktaydı. Sorular ağırlıklı olarak sözcükte ve söz öbeklerinde anlam, paragrafta anlam, cümle türleri, cümlede anlam, eylemde çatı, yazım kuralları, noktalama işaretleri ve yazı türleri konularından çıktı. Bu konular temel kazanımlar olduğu için çok iyi öğrenilmesi gerekiyor.

- Matematik’te sorular kazanımlara uygundu. Matematik ve geometri soruları eşit sayıdaydı. Seçici ve çeldirici sorulardan oluşan sınavda “olasılık” sorusu eleyici oldu. Soruların 2 tanesi TEOG-1’den önce işlenen konuları, 18 tanesi de sınavdan sonraki konuları kapsadı.

- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavı geçen yıl kolay, anlaşılır ve 1., 2. soru dışında yoruma dayalı sorulardan oluştu. Soru dağılımında 2., 3. ve 4. üniteye ağırlık verildi, son ünitelerden az soru soruldu. Sorular, kazanımlara uygundu; genellikle yoruma dayalıydı. Doğrudan bilgi gerektiren 5 soru vardı. Ancak bunlar eleyici olmayan basit sorulardı.

Fen’de grafiklere dikkat

- Fen ve Teknoloji testinde sorular müfredata uygun ve yoruma dayalıydı. Soru ve seçenek cümleleri açık ve anlaşılırdı. Grafik bilgisi ve görselleri yorumlama becerisi isteyen sorular vardı. Deney ve gözlem ağırlıklı, zorluk derecesi fazla olmayan sorulardan oluştu. Sınavın belirleyici soruları Maddenin Halleri ve Isı ünitesinden geldi. Soruların 10’u kolay, 9 tanesi orta ve 1 tanesi zor düzeydeydi.

- T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük testinde, sorular müfredata uygundu. Diagram, tablo ve görsellerin yorumlandığı sorulara yer verildi. Özellikle Atatürkçülük ünitesine ait 2 soru oldukça çeldiriciydi. TEOG-1 konularından hiç soru çıkmadı.

- İngilizce testi, müfredata uygun sorulardan oluştu. Sınavda öğrencilerin dilbilgisi, kelime bilgisi, yorum ve dikkatini ölçmeye yönelik sorular yer aldı.