logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

TEOG'da en çok soru nereden çıkacak?



Önümüzdeki hafta 26-27 Nisan 2017 tarihlerinde 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci TEOG sınavlarına girecek. Peki ikinci dönem sınavları zor olacak mı?

Sonuçları başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere yabancı ve Türk özel okullara yerleştirmelerde de kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında son maratona gelindi. 8’inci sınıf öğrencilerinin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten merkezi olarak girdikleri ve yılda toplam 12 sınavı kapsayan TEOG sınavlarının ilk 6’sı geçtiğimiz kasım ayında yapıldı. Bu sınavlarda bir fen sorusu iptal edildi.

Önümüzdeki hafta 26-27 Nisan 2017 tarihlerinde ise TEOG’un son 6 sınavı yapılacak. İki günde tamamlanacak sınavlara giremeyen öğrenciler için ise mazeret sınavları 20-21 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Her sınav öncesinde olduğu gibi TEOG sınavlarından önce de hazırladığımız bu yazı dizisinde sınavlarla ilgili merak ettiğiniz soruları yanıtlayacağız. Hangi soruların hata yaptırdığına, sınav aralarını nasıl geçirmeniz gerektiğine ve sınava sayılı günler kala nasıl bir çalışma yöntemi izlemenizin doğru olacağına ilişkin eğitimcilerin görüşlerine de yer vereceğiz.

Önümüzdeki hafta 26-27 Nisan 2017 tarihlerinde 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına girecek. Öğrencilerin de ailelerinin de hayalleri, sonuçları liselere geçişte kullanılacak sınavlardan iyi puanlar alabilmek ve iyi bir liseye yerleşebilmek.

İlk TEOG sınavları okullar açıldıktan yaklaşık 2 ay sonra yapılıyor. Bu yüzden de öğrencilerin sorumlu olduğu konular da az oluyor. Bu yüzden de öğrencilere ilk dönem TEOG sınavları daha kolay geliyor. Peki ikinci dönem sınavları zor olacak mı?

SORUMLU OLDUĞUNUZ KONULAR ARTTI

İkinci dönem sınavlarının en önemli özelliğini, bu sınavlarda öğrencilerin sorumlu olduğu konuların birinci sınavlara göre daha fazla olması oluşturuyor. İlk sınavın ardından işlenen ünite sayısı da konular da arttı. Üstelik bu sınavlarda öğrenciler ilk dönemin konularından da sorumlu olacak. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın da açıkladığı gibi ikinci dönemde yapılacak merkezi sınavda sorulacak soruların kapsamı, eğitim öğretim yılının başından ikinci dönem TEOG sınavlarının yapılacağı tarihe kadar işlenecek olan tüm konu ve kazanımlarla sınırlı olacak” diyor.

Soruların her üniteden kazanımları ölçmeye yönelik oldukları düşünüldüğünde ve konuların birbirini tamamladığı dikkate alındığında soruları yanıtlayabilmek için ilk dönemin konularının da biliniyor olması gerekiyor. Bu yüzden ilk dönemde gördüğünüz üniteleri tekrar gözden geçirmek gerekiyor.

EN ÇOK SORU NEREDEN ÇIKACAK?

Peki, ikinci dönem TEOG sınavlarında en fazla soru nereden çıkacak? Bakın, bu soruya Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin katıldığı bir televizyon programında ne yanıt verdi: “Bu sınavda ağırlıklı olarak ikinci dönem soruları olacak. Daha düşük oranda birinci dönem konularından da soru gelecek.”

SÜRPRİZ SORU OLMAYACAK

Çetin, TEOG sınavlarında öğrenciler için sürpriz sorular olmadığını söyleyerek, “Sınavlarda hangi kazanımların sorulacağını daha önceden açıklıyoruz. Bu yüzden de öğrenci için sürpriz bir soru yok. Nereden yazılı olacaklarını, hangi kazanımların sorulacağını öğrenciler biliyor. Bu yüzden de kaygıya düşmemek gerekiyor” diyor.

AKADEMİSYEN KONTROL EDİYOR AMA HATA ÇIKIYOR

Son iki yıldır TEOG sınavları sorularını devlet okullarındaki görevli öğretmenler hazırlıyor. Geçen yıl TEOG sorularını 70 öğretmen hazırladı, bu yıl sayı 83 oldu. Öğretmenler soruları hazırladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanları kontol ediyor, ardından da akademisyenlere gidiyor. Buna rağmen yine de sorularda hata çıkıyor. Tıpkı ilk dönem sınavlarında bir fen sorusunun iptal edilmesi gibi. Hataların nedenini Bayram Çetin şöyle açıklıyor:

DENEME UYGULAMASI OLMADIĞI İÇİN

“Soru hazırlamada uzmanlaşmış bir ekibimiz var. Eğitimini almış öğretmenlerimiz var. Öğretmenler soruları hazırlayıp tekrar okullarına dönüyor. Uzmanlarımız sorular üzerinde inceleme yapıyor. Akademisyenlerin inceleyebileceği formata getiriliyor. Alanlarında uzman akademisyenler, dil uzmanı, ölçme değerlendirme uzmanlarımız tarafından sorularımız inceleniyor. Sorularımız hazırlanıp soru bankasına atılıyor. Geçen dönem bir soru iptal edildi. Bunun da olmasını tabii istemezdik. Bu kadar uzmandan geçiyor sorular ama deneme uygulamasını yapamadığımız için bazen bu gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz.”

ÖZEL VE DEVLET OKULLARINDA OKUYAN ÖĞRENCİ MUAF

Teog Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavından geçen yıla kadar azınlık okulları öğrencileri muaftı. Ancak geçen yıl ilk kez Özel Ulus Musevi Ortaokulu öğrencileri kendi müfredatlarına göre hazırlanan din sınavına girdiler. Ardından da bu yıl Ermeni okullarında öğrenim gören 218 öğrenci kendi müfredatlarına göre hazırlanmış sorulardan oluşan din sınavından sorumlu oldular. Rum okullarında okuyan öğrenciler ise TEOG’da din sınavına girmeyecek. Onlar gibi özel ya da devlet okullarında öğrenim gören gayrimüslim öğrenciler bu yıl din sınavından sorumlu değiller. Onların yerleştirme puanları hesaplanırken 5 ders ve toplam 10 sınavın sonuçları dikkate alınacak.
E Okul TEOG MEB