logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

Bu TEOG Kılavuzu ile, Veli Her Hafta Okul Arar



Oysa ki farklı bir yöntem uygulanarak örneğin tercih sayısı 25’e çıkarılıp her hafta nakil sistemi yerine aynı tercihler üzerinden puan üstünlüğüne göre her hafta yerleştirme yapılabilse idi daha sağlıklı bir yerleştirme yapmak mümkün olabilirdi.Peki TEOG Tercihleri Nasıl Yapılacak?

TEOG Tercih ve Yerleştirme Kılavuzuna Ulaşmak ve Detaylı Bilgi için BURAYA TIKLAYINIZ

TEOG Kılavuzu MEB tarafından yayımlanmıştır.

Kılavuz ve yeni sistem göstermektedir ki bu yıl veliler, okullar ve öğrenciler için sıkıntılı geçecektir.

Kılavuz yayımlanmıştır fakat gizli tutulan, açıklanmayan ve kafalarda soru işareti yaratan gerçekler vardır.

1- Bakanlık boş kontenjan kalmamasını ve tüm öğrencilerin yerleşmesini amaçlamaktadır.

Amaç gayet doğru fakat gerçeklerle bağdaşmıyor çünkü yeterince dersliğimiz bulunmamaktadır. Okul idarelerine kontenjan giriş talimatı verilirken dahi geçen yıldan az kontenjan girilmemesi emredilmiştir. Oysa ki okulların bu kadar kapasiteleri yoktur.

Bakanlık tüm öğrencileri yerleştirmek için; Meslek Liselerinde sınıf mevcutlarını arttıracaktır. Öğrencilerin tamamı yerleşene kadar mevcutlar arttırılacak. Meslek Liseleri Anadolu yapıldığı halde sınıf mevcutları 34 olmayacak. ( Bu açıklama kılavuzda yok)

2- Bakanlık Anadolu Meslek Liselerinde alana yerleşme olmayacak.

Yani öğrenci bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleştiğinde hangi alanda okuyacağını bilmeyecek.

Bu konuda bakanlık değişikliğe gitti. Bu konuda kılavuzdaki madde;

"c) YEP'e göre öğrenci alan tüm resmi ve özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde kayıtlar Anadolu meslek lisesi programına alan tercihi olmaksızın yapılacaktır. 10'uncu sınıfta alana geçiş işlemleri öğrencinin YEP, 9'uncu Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı ile alana geçiş koşulları (Özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden yeterliliği) dikkate alınarak yapılacaktır. Genel başvuru şartlarının yanında öğrencinin sağlık durumunun girmek istediği okulun ve mesleğin öğrenimine elverişli olması şartı aranacaktır. "

Şeklindedir.

Buradan da anlaşılacağı üzere öğrenci 10.sınfıta alan seçecektir. Fakat alan seçiminde 9.sınıf puanının, Ortaokul ya da TEOGS'dan oluşan YEP'in etkisinin ne olacağı, bu yıl yerleştiği okulda okumasının gelecek yıl alan seçiminde etkisinin olup olmayacağı açıklanmamıştır.

Bunun anlamı şudur: Öğrenci bu yıl Etiler Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesine yerleşti ise 9.sıfın sonunda başka bir okula gitmek zorunda kalabilecektir. Hatta ve hatta istemediği bir alana...

3- Okullarda kontenjan açığı kalmasın diye uygulamaya konulan yerleştirmeden sonra nakil sistemi yaraya merhem olamayacaktır. MEB'i bu konuda uyarıyoruz. Çünkü nakil tek okul için yapılan başvurudur. Bu nedenle vatandaş adeta şansı ile baş başa bırakılacaktır.

Bunun yerine boş kontenjanlara yerleşmek üzere birkaç okulun seçilebildiği tercih sistemi devreye girmelidir. Adı nakil olsun fark etmez ama tek tercihle baş başa bırakmak kumar oynamakla eşdeğer olur. Öğrenci diyecek ki "baba ben sana söylemiştim A okulunu seçseydik yerleşecektim. Benden düşük puanlı arkadaşım yerleşti." Konuşmaları ya da tersi konuşmalar gerçekleşecektir.

Adı üstünde kılavuz yayımlanmıştır fakat kılavuzluk yapmaktan uzaktır.

MEB'in bu sistemine göre soruna sağlıklı çözüm bulmak mümkün değildir.

- Boş kontenjan kalır

- Nakillerde düşük puanlı öğrenci yüksek puanlı okula yerleşirken daha yüksek puanlı öğrenci açıkta kalabilir,

- Veli 9.sınıfta yaşadığı sorunların benzerini 10.sınıfta da yaşar.

- Veli tatil yapamaz,

- Her hafta boş okul arar ve kumar oynarcasına nakil tercihinde bulunur,

- Anadolu meslek liselerinde 34 sabit sınıf mevcudu kalmaz, sınıflar kalabalıklaşır,

- Okullar tıka basa olur, nakil sistemiyle dalgalanma ortaya çıkar...

...

Oysa ki farklı bir yöntem uygulanarak örneğin tercih sayısı 25'e çıkarılıp her hafta nakil sistemi yerine aynı tercihler üzerinden puan üstünlüğüne göre her hafta (öğrenci yerleştiği yerde kalmak isterse sistemden çıkma hakkı saklı kalmak üzere) yerleştirme yapılabilse idi daha sağlıklı bir yerleştirme yapmak mümkün olabilirdi.

Maksut BALMUK

Öğretmen
E Okul TEOG Tercih