2017 TEOG Türkçe Sınav Konuları
2017 TEOG Sınav Takviminin belirlenmesiyle beraber 2017 TEOG Türkçe Sınav Konuları da açıklanmış oldu.Yapılan açıklamada Ortaokulların 8 inci sınıflarında 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı dil ile Din kültürü ve Ahlak bilgisi derslerinde; Bir dönemde 2 sınav yapılan derslerin 1.sınavı, bir dönemde 3 sınav yapılan derslerin ise 2.sınavı merkezi sistem ortak sınav şeklinde uygulanacaktır denildi.
Ayrıca yapılan duyuruda birinci dönem sınavlarda çıkacak soruların eğitim öğretim yılı başından, sınav tarihine kadar yapılan ders konularını, ikinci dönem sınavlarının ise eğitim öğretim yılı başından itibaren sınav tarihine kadar yapılın ders konularını içereceği açıklandı.Aşağıda 2017 TEOG Türkçe Sınav Konularını çizelge halinde veriyoruz.Çizelgeyi dikkatli bir şekilde incelediğinizde sınav konularının çok kısa ve öz bir şekilde verildiğini göreceksiniz.
GÜNCEL: 2016 – 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ TIKLA İNDİR
Türkçe Dersi Yıllık Planı ile İlgili Açıklama
Türkçe Dersi Öğretim Programı (6-8. sınıflar) “Okuma, Dinleme/İzleme, Konuşma, Yazma Öğrenme Alanları ile Dil Bilgisi” ne yönelik kazanımlardan oluşmaktadır. Çoktan seçmeli testlerde bu öğrenme alanlarından okuma ve dil bilgisi ile yazma alanının “yazım ve noktalama kurallarını uygulama” amacına yönelik değerlendirme yapılabilmektedir. Türkçe Dersi Öğretim Programı (6-8. sınıflar)’nda okuma öğrenme alanına yönelik kazanımlar tüm sınıf seviyelerinde (6, 7 ve 8. sınıflar) aynı olup metinlerin içeriğine göre kazanımların dağılımı da değişmektedir.
Bu nedenle standart bir yıllık plan uygulanması mümkün değildir. Ancak Türkçe dersi öğretmenleri okutacakları metinlere göre yıllık plan yaparlar. Dil bilgisine yönelik kazanımlar ise sınıf seviyesine göre değişmekte olup bu kazanımların programda belirtilen sıraya göre verilmesi esastır. Bu çerçevede dil bilgisi kazanımlarının yıllık bir plan dâhilinde verilmesi mümkündür. Yazma öğrenme alanının “Yazım ve noktalama kurallarını uygulama” amacına yönelik kazanımlar sınıf seviyesine bağlı olarak değişmekte olup bu kazanımlar okuma, yazma ve dil bilgisine yönelik çalışmalar sırasında ilişkili olduğu konularla birlikte verilebileceği gibi bağımsız etkinlikler aracılığıyla da verilebilmektedir.
Bu nedenle bu amaca yönelik kazanımların işleniş sırası programda belirtilen açıklama çerçevesinde değişiklik göstermektedir. 8.sınıfta noktalama işaretlerinden virgül, noktalı virgül ve kısa çizginin belirli işlevlerine yönelik kazanımlar yer almakta olup bu kazanımlar ilgili olduğu dil bilgisi kazanımlarıyla (Cümle ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama amacının “cümlenin yardımcı ögelerini ve özelliklerini kavrar.” ile “Cümlelerin yapı özelliklerini kavrar.” kazanımları) birlikte ele alınabilir.
8. sınıf aynı zamanda noktalama işaretleri ile yazım kurallarının daha önceki sınıflarda ele alınan işlevlerinin hatırlatıldığı ve pekiştirildiği sınıf seviyesi olduğundan bu kazanımların (Yazım kurallarını kavrayarak uygular./Noktalama işaretlerini işlevlerine uygun olarak kullanır.) 6 ve 7. sınıflardaki işlevlerine yönelik sorulara da yer verilebilir.