TEOG Yerleştirme Sistemi Değişiyor mu?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'ndeki (TEOG) yerleştirme işlemlerinde geçen yıl yaşanan kaosu çözmek için düğmeye bastı.
Geçen yıl ilk kez uygulanan TEOG sınavlarında yerleştirme krizi yaşanmış, bazı öğrencilerin evlerine 150 kilometreye kadar varan uzaklıklarda, tercih listelerinde yer almayan okullara kaydedilmesi tepkilere neden olmuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu kapsamdaki öğrenci sayısını 9 bin olarak açıklamış, velilere nakiller için 5 hafta süre tanımıştı. Gelecek yıl uygulanacak "yerleştirme" 1 milyon 200 bin 8. sınıf öğrencisini etkileyecek. Öğrencilerin, bulundukları semte kilometrelerce uzaklıktaki istemedikleri okullara kaydının yapılmasının önüne geçmek için geliştirilen formül şöyle:
Merkezi sınavlara girecek öğrencilere tercih hakkı sunulacak.
Özel okul ve açık liseye gitmek isteyen öğrenciler, önceden okul tercihi yapacak.
Söz konusu öğrencilerin yerleştirilmesinin ardından devlet okullarına tercihler başlayacak.
Böylece, devlet okullarındaki yığılmalar önlenecek.
Devlet okullarını tercih eden öğrencilerin, ilk sıradaki tercihlerine yerleşme şansı daha da artacak.
400 BİN ÖĞRENCİ
TEOG sınavına giren 1.2 milyon öğrencinin yaklaşık 400 bini özel okullarda okuyor. Bu öğrenciler sisteme dahil edilmediğinde öğrencilerin çoğunluğunun tercih ettikleri alanlara yerleştirilmesi bekleniyor.
Bakan Avcı'dan TEOG Yerleştirmeleri Hakkında Değerlendirme
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sisteminin geçen yıl ilk defa uygulandığını belirten Bakan Avcı, sıkıntıların tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Bakan Avcı konuşmasına şöyle devam etti:
“Önce geçen yıl ne oldu, ne olmadı; çünkü bu konu çok abartılarak kamuoyunda sanki çok büyük bir yanlış yapılmış gibi bir algı oluşturmak isteyen bir kasıtlı yayın da vardı, onu açıklığa kavuşturmak bakımından ne olduğunu ben kısaca özetleyeyim size.
Şimdi bizim her yıl, geçen yıl 1 milyon 292 bin, yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencimiz ortaokulu bitirip liseye başlıyor. Bunların liseye hangi koşullarda gireceği geçen sene şöyle düzenlenmişti, bu sene de aynı düzenleme devam ediyor aslında: Bu 1 milyon 300 bin çocuğumuz e-okul sistemi üzerinden 2 tercih yapıyorlar. Birinci tercih 15 okulluk bir tercih, Türkiye’nin neresinden hangi okulu istiyorsa, puanını biliyor çocuk yerleştirme puanını, Türkiye’deki bütün okulların geçen yıllarda hangi puan düzeyinde öğrenci aldığını biliyor, bu iki bilgi doğrultusunda 15 okulluk bir tercih yapıyordu. Bu 15 okuldan birine giremediği takdirde bir B tercihi var, onu da peşinen yaptırıyoruz. Yani diyoruz ki çocuğumuza, sen 15 okul tercihini yap, bunlardan birine puanın yerleşmeye yetmezse o zaman bak bizim 6 tane okul türümüz var, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, Anadolu teknik ve meslek lisesi, çok programlı lise, bu 6 okul türünden 4 tanesini işaretle, ayrıca ilçeni ve ilçen dışında da 2 ilçeyi işaretle, eğer 15 tercihinden birine yerleşemezsen biz seni puanına, ilçeye, yani ikametgahına bakarak bu 4 tercih ettiğin okuldan birine yerleştirelim. Bu yolla, önce 15 tercih konusunda söyleyeyim, 15 tercihi yapan öğrencilerimizin, 1 milyon 292 bin öğrenciden 133 bini hiç sisteme girmedi, hiçbir tercih yapmadı, tercih yapan öğrencilerimizin 1 milyon 57 bini 15 tercihinden birine yerleşti, hiçbir problem yok, 1 milyon 57 bin. Bunun da yarısından fazlası, 550 bini ilk 3 tercihinden birine yerleşti, yani 550 bin çocuğumuz 15 tercih yapmış, ilk 3 tercihinden birine problemsiz yerleşti. Geri kalan, bu sistem üzerinden yerleşemeyen çocuklarımız da ikinci tercihleri üzerinden, yani B sistemindeki tercihleri üzerinden okullara yerleştirildiler.
Ama dediğim gibi, 133 bin öğrenci hiç sisteme girmemişti, bütün bu yerleşmeler yapıldıktan sonra o hiç sisteme girmemiş olan 133 bin öğrenciyi biz ikametgah adreslerine bakarak okullara otomatik olarak dağıttık. Niye yaptık bunu? İlk defa bu yıl özel okula gidecek öğrencilerimize teşvik ödüyor devlet, liseye gidecek öğrencilerimize 3500 lira tabi ailenin gelir durumuna göre, çocuğun puanına göre sıralamayı yaparak, müracaat edenler arasında bu sıralama doğrultusunda 3500 lira devlet teşvik ödüyor, bu teşvikten yararlanabilsinler diye bu çocuklarımızı biz adreslerine ve puan durumlarına göre boş kontenjanlara yerleştirdik. Ama bu geçici bir yerleştirme, çünkü biz biliyorduk ki bu çocuklarımızın çok büyük bir bölümü zaten özel okula gidecek veya açık liseye gidecek.
Bu sene artık herkes biliyor ki devlet okullarının tercihleri var, o tercihlere yerleşmek için sisteme girmesi gerekiyor, sisteme girmezse otomatik olarak biz diyeceğiz ki, bu çocuğumuz herhalde özel okula gideceği buraya girmedi veya oraya bir buton koyacağız; onu geçen sene de aslında başlangıçta koyduk, ilk
simülasyonlarımızda o vardı, yani birinci kademede çocuk diyecek ki ben bir özel okula veya özel sınavla alan askeri lise gibi, güzel sanatlar lisesi gibi, spor lisesi gibi özel yetenek sınavıyla alan okula gidecekse orayı işaretleyecek, ben bu okullardan birine, özel okula gideceğim, onun için sistemde tercih yapmak istemiyorum dediği anda sistem onu otomatik olarak bir kenara ayıracaktı. Fakat bu sene ilk defa teşvik ödeyeceğimiz için o çocuklar bu teşvik imkanından mahrum kalmasınlar diye biz onları geçici de olsa bir okula yerleştirmiş olduk. Şimdi bu sene bu problemi, yani ben özel okula gidecektim, beni çok programlı bir liseye verdiniz, beni istemediğim bir okula yerleştirdiğiniz gibi şikayetler oluşmasın diye, baştan özel okulla gidecek olanları sistemden ayıran bir düzenleme yapacağız.”
E Okul TEOG Yerleştirme
- 2016-2017 TEOG Lise Yerleştirme Sisteminde Neler Değişecek?
- 2017 MEB E Okul OGES Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2017 TEOG Ek Yerleştirme Taban Puanları Açıklandı mı?
- 2017 TEOG Lise Kontenjanları Açıklandı Tıkla Öğren!
- 2017 TEOG Lise Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu
- 2017 TEOG Sınavı Yerleştirme Tercihleri Açıklandı mı?
- 2017 TEOG Yerleştirme Rehberi için Tıklayın!
- 2017 TEOG Yerleştirmelerinde En Çok Merak Edilenler
- E Okul MEB TEOG Lise Yerleştirme İşlemleri Tıklayın!
- E Okul MEB TEOG Lise Yerleştirme Sonuçları Tıklayın!
- E OKUL TEOG Yerleştirme Sonuçları 2017 TIKLA-ÖĞREN!
- E-Okul TEOG Puan Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?
- Lise (TEOG) Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Başlıyor
- MEB TEOG Okul Kontenjan Durumları 2017
- MEB TEOG Yerleştirme Puanları Hesaplama 2017 MEB
- MEB TEOG Yerleştirme Sonuçları Sorgula 2017
- MEB TEOG Yerleştirmelerini Rahatlatan Çözüm
- MEB, TEOG Yerleştirmelerine Yeni Fomül Getiriyor
- MEB'den TEOG Yerleştirme Puanı Açıklaması
- TEOG Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- TEOG Lİse Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı Tıkla Öğren
- TEOG Yerleştirme Sistemi Değişiyor mu?
- TEOG Yerleştirme Sonuçları Sayısal Verileri Açıklandı mı?
- TEOG Yerleştirme Takvimi 2017
- TEOG Yerleştirme Tercih Sonuçları Değerlendirmeleri
- TEOG Yerleştirmeleri Nasıl Olacak 2017?
- TEOG Yerleştirmelerinde Öğrencilere Ek Puan Geliyor
- Yeni liseye giriş sisteminde özel okullar nasıl kayıt alacak?