hgs  eokul   lgs   kyk  
  27.04.2024  

MEB TEOG Yerleştirme Sonuçları Sorgula 2017



MEB TEOG Yerleştirme Sonuçları Sorgula 2017 TEOG Yerleştirme Sonuçları Tıkla Öğren


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ikincisini hayata geçirdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG 2017) sistemi kapsamında liselere yerleştirme sonuçlarını yine büyük bir bekleyiş ve heyecan içinde açıklayacak. Sonuçlar, Bakanlığın internet sitesinden ve e-okuldan öğrenilebilecek.

Sonuçlara http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinden ulaşabilirsiniz. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması çerçevesinde, 8. sınıf öğrencilerinin liselere yerleştirilme tercihleri Temmuz ve Ağustos'ta alınacak.

Bu kapsamdaki yerleştirme işlemleri, öğrencilerin yüzdelik dilimlerini gösterir şekilde yayımlanan Yerleştirmeye Esas Puanlarına (YEP) göre gerçekleştirildi.

Ortaöğretim (Lise)adayları 2017 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu" esaslarına göre bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilecek.

Yerleştirme sonuçları, www.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yayınlanacak.


TEOG sınav stresini azalttı

Ortaöğretimde öğrencilerin kendi sınıflarında girdiği ortak sınavların etkisini araştıran SETA Vakfı olumlu sonuçlara ulaştı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) eski uygulamalarla karşılaştırmasını yapmak amacıyla bir araştırma yaptı. Öğrenci, öğretmen ve okul yöneticileri ile yapılan görüşmeler sonunda çıkarılan araştırma raporunda şu tespitler öne çıktı:

Dershaneye ihtiyaç azaldı

Soruların, öğrencilerin okullarda gördükleri belli sayıdaki konudan sorulması, çocukların okula daha fazla odaklanmasına neden oldu. Bu da öğrencilerin dershaneye olan ihtiyaçlarının azalttı. Öğrenciler de "Dershaneye gitmedim ama eğer SBS olsaydı giderdim. Çünkü onda tek bir sınava bağlı olacaktı her şey. TEOG bize dershanesiz de yapabileceğimizi gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

Sınav arası molalar rahatlattı

40 dakikalık sınavdan sonra verilen molalar öğrencileri rahatlattı. Her oturumda sadece bir dersin olması ve sadece o dersin sorularıyla meşgul olmak da olumlu etki yarattı. Bununla birlikte araştırma için okullara ziyarete gidildiğinde, diğer yıllara göre çok az velinin çocuklarını okulun bahçesinde beklediği görüldü.

Yerleştirme süreci yordu

Sınava girişlerde arama yapılmaması öğrenciler üzerinde bir baskı olmamasını sağladı. Ancak TEOG'un yerleştirme süreci daha sancılı geçti. Buna sebep olarak düz liselerin tamamının Anadolu lisesine dönüşmesi ile daha önce puansız olan okulların artık puanla öğrenci alması gösterildi.

Nakiller internetten yapılabilmeli

Rapor sonunda SETA, yerleştirme sisteminin tekrar gözden geçirilmesi, nakillerin internet üzerinden yapılabilmesi, merkezi sınavla öğrenci alan okul sayısı ve türünün azaltılması, bütün öğrencileri merkezi sınava tabi tutmak yerine, az sayıda başarılı öğrencinin bu sınavlara yönlendirilmesi konularında önerilerde bulundu.