logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

TEOG'da Bir Soruya Kaç Dakika Veriliyor?



Bir soruya 2 dakika veriliyor

Yaklaşık 1 milyon 273 bin öğrenci TEOG için son hazırlıklarını yaparken, uzmanlar uyarıyor:
Her soruya iki dakika veriliyor. Soruları çabuk bitirmek için acele etmeyin.

TEOG sistemi kapsamında ikinci dönem ortak sınavlarına sayılı günler kaldı. Yaklaşık 1 milyon 273 bin ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi iyi bir liseye girmek için yarışacağı 29-30 Nisan’daki ortak sınavlara hazırlanıyor.

Öğrenciler iki gün boyunca Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, fen ve teknoloji ile yabancı dil sınavlarına girecek. Bir günde üç dersten sınav yapılacak ve her oturum 40 dakika sürecek, öğrencilere 20’şer soru yöneltilecek. Oturumlar arasında yarım saat mola verilecek. Örneğin, ilk gün Türkçe sınavı 09.00’da başlayıp, 09.40’da sona erecek. Öğrenciler 20 soru cevaplayacak. Her soruya 2 dakika cevaplama süresi verilecek.




KOPYA ÇEKENİN SINAVI İPTAL

TEOG ortak sınavlarında çıkan soruların hepsinin ağırlığı eşit olacak. Her test için doğru cevap sayısı dikkate alınarak puanlama yapılacak. Yanlış cevaplar doğruları etkilemeyecek. Salon görevlilerince kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin sınavı iptal edilecek, o ders puanla değerlendirilmeyecek. Ancak ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav sayısı tam alınacak. Bakanlık tarafından soru iptali olursa değerlendirme, geçerli soru sayısı dikkate alınarak yapılacak.

Devlet liselerine yerleştirmelerde kullanılacak puan hesaplamasında birinci ve ikinci dönem ortak sınavları eşit ve yüzde 50 oranında alınacak. Özel okullara kayıtlarda ise farklı hesaplamalar yapılacak. Bazı kolejler Milli Eğitim Bakanlığı’nın hesapladığı Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre bazıları da 4 dersin sonucuna göre puan hesaplayacak. YEP’e göre öğrenci alacak özel okullarda birinci ve ikinci dönem sınav ağırlıkları yüzde 50 oranında olacak, diğer kolejler ise farklı yollar izleyecek.

Mazeret sınavları mayısta

29-30 Nisan’da ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin bilgileri okul müdürlüğü tarafından sınav günü bitiminde e-okul’a işlenecek. Bu öğrenciler için 16-17 Mayıs’ta mazeret sınavları düzenlenecek. Ancak öğrenciler bu sınavlara girmek için mazeret durumunu gösteren belgeleri ile bu sınava girme taleplerini ortaksinav@meb.gov.tr e-posta adresine ortak sınavlar tamamlandıktan en geç bir gün sonra gönderecekler. Öğrencilerin durumu değerlendirilerek okul müdürlüğünce karara bağlanacak ve aynı gün il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine bildirilecek. Mazeret sınavına katılması uygun görülenlerin bilgileri, e-okul’a sınavlar tamamlandıktan sonra 5 gün içinde işlenecek. Hiçbir şekilde merkezi sınavlara katılmayan ve geçerli bir neden sunmayan öğrencilere puan verilmeyecek, ancak dönem sonu ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav sayısı tam olarak alınacak.

Testleri cevaplarken sakin olun

Eğitim uzmanları öğrencilere TEOG’da her soru için 2 dakika verildiğini hatırlatarak, “Her oturumda 20 soru sorulacak, toplam 40 dakika süre verilecek. Bu nedenle testleri cevaplarken sakin olun, yavaş yavaş okuyup tam anlayarak cevap verin. Bu tür sınavlarda yapılan en büyük hata tam anlaşılmadan, mantığı kavranmadan sorulara cevap verilmek oluyor. Her soruyu en az iki kere okuyun. Unutmayın, sınavını çabuk bitirenin ödülü yok, çok sayıda doğru yapanın ödülü var” uyarısında bulunuyorlar.

Sonuçlar 5 Haziran’da açıklanacak

Okullardaki TEOG hareketliliği 29-30 Nisan’da sınavların yapılmasının ardından mayıs ayında da tüm hızıyla devam edecek. Okul kontenjanları 4-8 Mayıs arasında e-Okul sistemine girilecek. İl ve ilçe kontenjan girişleri 11-15 Mayıs’ta, bakanlık tarafından onayı ise 18-22 Mayıs arasında yapılacak. Asıl öğrencileri ilgilendiren sınav sonuçlarının açıklanması ise 5 Haziran’da olacak. Bu tarihte ortak sınav puanlarını öğrenen öğrenciler, 5-9 Haziran arasında da sonuçlara itiraz etme hakkına sahip. Ancak öğrencilerin devlet lisesi tercihlerinde kullanacağı Yerliştirmeye Esas Puanları (YEP) ise 24 Haziran’da duyurulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl yerleştirme sisteminde yaptığı değişiklikle özel okul kayıtlarını erkene çekti. Özel okula gitmek isteyen öğrenciler 24 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında bu kurumlara kesin kayıtlarını yapabilecek ve e-Okul sisteminde görülecek. Bu adaylar devlet lisesi için tercih yapamayacak. Devlet okulunda eğitim almak isteyenler ise 6-16 Temmuz arasında 25 okul seçecek. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 14 Ağustos’ta ilan edilecek.

Beslenme ve uyku düzenini değiştirmeyin

- Elinizden geleni yaptınız. Bütün yıl hazırlanıp, birçok fedakarlıkta bulundunuz. Bu nedenle sınavdan korkmanıza gerek yok, sınav sizden korksun.

- Emeklerinizin boşa gitmesini istemiyorsanız sınavlara gereğinden fazla anlam yüklemeyin. Böyle bir durum hem stresinizi arttırır, hem de sınav anında performansınızı olumsuz etkiler. En iyisi dünyanın sonu olmadığını düşünerek, elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.

- Son günlerde uyku ve beslenme düzenini bozmamak stresi azaltmanıza yardımcı olur. Gece geç saatlere kadar çalışmak, son günlerde yeni konu öğrenmek yerine uyku düzeninizi bozmadan test çözerek tekrar yapmak daha faydalı sonuçlar verir.

- Alışık olmadığınız, midenizi bozacak, ağır yiyeceklerden de uzak durmanız gerekiyor. Her zamanki beslenme düzenine uymaya çalışın.

- Fiziksel aktiviteler stresinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Bedensel sakatlanmalara neden olmayacak şekilde doğa yürüyüşü, açık hava oyunları, yoga, yüzme gibi sporlar yapabilirsiniz.

- Her oturumdan sonra verilen yarım saatlik molalarda sınavla ilgili kimseyle konuşmayın. Çünkü genelde öğrenciler yapamadığı iki soruya takılıyor ve bir sonraki sınavda da bunu düşünerek yapabileceği soruları ya yanlış yapıyor, ya da hiç cevap vermiyor.

- Sınav anında dikkatinizi sonuca ve beklentilere değil, sorulara yoğunlaştırmaya özen gösterin.

- Sınavın bitmesiyle öncelikle özlediğiniz huzurlu, derin ‘uyku’ya kavuşacağınızı, ailenizle ve arkadaşlarınızla daha özgür vakit geçireceğinizi düşünün.

PYBS başvurusu başladı

Ortaokul 5, 6, 7 ve lise 9, 10 ve 11’inci sınıf sınıf öğrencileri için Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) başvuruları 20 Nisan’da başladı. Başvuru için son tarih ise 30 Nisan. Bu adaylar için sınav 13 Haziran saat 14.00’te uygulanacak. PYBS’den yararlanmak isteyen ve TEOG sınavlarına katılacak 8’inci sınıf öğrencileri ise 30 Nisan’a kadar okul müdürlüklerinden başvuru belgesi alacak. 8’inci sınıf öğrencilerinin ortak sınavlardan aldığı puanlara göre bursluluğa yerleştirme işlemleri yapılacak. Diğer öğrenciler için sonuçlar 21 Temmuz’da ilan edilecek. Tercihler 3-14 Ağustos arasında. Yerleştirme sonuçları 25 Ağustos’ta açıklanacak.

Konular