logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

2018’de TEOG var mı?



TEOG kalkıyor mu? Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG sınavı ile ilgili sözleri sonrası bugün de Başbakan Binali Yıldırım TEOG ile ilgili çarpıcı bir açıklamaya imza atı ve gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na çevrildi. Öğrenciler TEOG kalkıyor mu, TEOG ne zaman kalkıyor sorularını sormaya başladı. İşte tüm bu soruların cevapları...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TEOG açıklamasının ardından Başbakan Binali Yıldırım da TEOG ile ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı ve milyonlarca öğrenci ve öğretmen TEOG kalkıyor mu, TEOG ne zaman kalkacak, 2018’de TEOG olacak mı sorularını sormaya başladı. Bizler de sizler için TEOG’un kalkıp kalkmayacağı ile ilgili tüm detayları hazırladık…

YILDIRIM: “TABİ Kİ EĞİTİM SİSTEMİ DE DEĞİŞECEK”

Başbakan Binali Yıldırım, TEOG ve eğitim modeli değişikliğinin gündemde olmasıyla ilgili, “Dünya değişiyor, tabi ki eğitim sistemi de müfredat da değişecek” dedi.

“Fırsat eşitliğini sağlayacak, bilimsel temele dayalı eğitim sistemini oluşturma gayretindeyiz” diyen Yıldırım, “Müfredat, hayatın ihtiyaçlarına cevap veren bilgilerle, uluslararası eğitim standartlarına göre yeniden oluşturuldu. Yeni müfredatta yabancı dil eğitimi de yeniden ele alındı. Şimdi pratikten yola çıkan yöntem hayata geçiriliyor” diye konuştu.

TEOG KALDIRILIYOR MU? SORUSUNA ERDOĞAN’IN YANITI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Eylül Pazar günü ABD’ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin ‘TEOG’un kaldırılması’ sorusu üzerine, Erdoğan’ın yanıtı şöyle oldu; Dün sayın Başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük. Uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Çok basit bir konu. Sayın başbakanımız ve bakan arkadaşlarımızla birlikte hemen bu adımın atılması mümkün. Ve bu konuda sayın başbakan ile dün mutabakatımız oluştu. Temenni ediyorum ki hemen sür’atle bunu ülke gündeminden çıkarmak, düşürmek. Bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır. Bu konuyu gündemimizden çıkarırken çocuklarımızın okul derslerine yönlenmesinin önünü açmamız ve yarışı okullarında yapmasını sağlamamız çok daha isabetli olacaktır. Bütün mesele, orta kısımları bitirdikten sonra liseye geçerken tercihlerinde ne yapacakları konusu, okullarda atılacak adımlardır.

Gidecekleri liselere yönelik, gidecekleri liselerde yapılacak hazırlıklarla atılacak adımlardır. Ve bu liseler, özellikle milli eğitimin kontrolü altında yapılacak imtihanlarla, bir fen lisesine mi gidecek, düz liseden Anadolu lisesine mi gidecek, bu liseler kendi imtihanları kendi yapar. Ve bu sorular MEB tarafından hazırlanır. Ama o sınavlar yapılırken MEB’in kontrolü altında yapılır.

Çocuklarımız TEOG denen, ciddi manada sıkıştıran ve paraların akıtıldığı bu süreçten inşallah çocuklarımızı kurtarırız diyorum

TEOG YENİ SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ

Eğitim Uzmanı ve Yazarı Turgay Polat: Yeni uygulama 1998 öncesine benzeyecek. Anadolu ve kolej sınavları o dönemlerde ayrı ayrı yapılıyordu. Daha önce uygulanan bir sistem olduğu için geçiş hızlı ve kolay şekilde yapılır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından kasımda TEOG sınavının olmayacağını çok net şekilde söyleyebiliriz.

ESKİ AKP’Lİ BAKANDAN TEPKİ

AKP'li eski Bakan Ömer Dinçer, Habertürk gazetesindeki “OKS, SBS, TEOG derken…” başlıklı yazısında, “Sayın Cumhurbaşkanı, geçen hafta yaptığı bir televizyon söyleşisinde, TEOG’u yanlış bulduğunu ve kaldırılması gerektiğini söyledi. Bu tür sınavlar gerçekten kaldırılmalıdır. Ama mevcut şartlarda bu sınavları kaldırmak mümkün müdür?” diye sordu.

“UZUN YILLARDAN BERİ SINAV SİSTEMİNDE KÖKLÜ BİR DEĞİŞİKLİK YAPILAMAMIŞTIR”

“Ortaöğretime geçiş sınavları her zaman tartışmalı oldu. Sadece sınavlar değil, ayrıca sınav sisteminin sıklıkla değiştirilmesi de eleştirildi” diyen Ömer Dinçer şöyle devam etti:

“Başlangıçta OKS adıyla uygulanan sınavlar, AK Parti hükümetleri döneminde, önce SBS, sonra da TEOG olarak anıldı. Öncelikle sınav sistemlerinin çok değiştiği iddiasının yerinde bir değerlendirme olmadığını belirtmeliyim. Çünkü uzun yıllardan beri sınav sisteminde köklü bir değişiklik yapılamamıştır. Hep birlikte bir soru soralım: Felsefesi ve temel yaklaşım tarzı, amacı ve yöntemi farklılaşmayan bir sistem değişmiş sayılır mı? Adları ne olursa olsun, bu sınavların hepsinin yaklaşım tarzı, amacı ve yöntemi hep aynıdır: Öğrenciyi sınavdaki başarısına göre seçer, sıralar ve yerleştirir.

Başka bir ifadeyle, bu sınavlar öğrencinin öğrenmesini, yıldan yıla gelişimini ve öğretmenin yeterliliğini ölçmez. Öğrencileri o sınavdaki doğru cevaplarının sayısına göre en başarılıdan en başarısıza göre sıralar. Bu nedenle OKS’den SBS’ye ve SBS’den TEOG’a geçerken yapılan değişiklikleri sistemik bir değişiklik değil, ikincil derecede (sınav sayısı ile uygulama şeklinde) düzenlemeler olarak görmek gerekir. Yani sınav sisteminde felsefe, vizyon ve stratejik nitelikte değil, taktik seviyede değişiklikler yapılmıştır.”

ERDOĞAN’IN İLK TEOG AÇIKLAMASI:“Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG’un kaldırılması lazım. Biz TEOG’la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün. Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre girmen gereken yer nereyse girersin.”

Konular