2017 TEOG Lise Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu
2017 TEOG Lise Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu İndir!
2017 TEOG Lise Tercih ve Yerleştirme İşlemleri için Tıklayınız
Günlerdir hem öğrenci hem de veliler tarafından merak edilen 2017 yılı Yeni TEOG Yerleştirme Sistemi nihayet netleşti.2017 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu Yayımlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG kapsamında 2017'de liselere geçişte tercih ve yerleştirmelerin nasıl yapılacağına dair bilgilerin yer aldığı 2017 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme E-Kılavuzu’nu yayınladı.
İşte TEOG liselere geçiş tercih ve yerleştirme sistemi hakkında MEB’in yayınladığı 2017 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme E-Kılavuzu indirmek için Tıklayın
TEOG 2017 YEP Puanları Açıklandı Tıkla Öğren
2017 TEOG Yüzdelik Dilim Puanları Yayımlandı Öğrenmek için Tıkla
TEOG 2017 Tercih İşlemlerine Başlamak için Tıklayınız
2017 TEOG lise tercih ve yerleştirme takvimi
2017 Ortaöğretim Kurumları Tercih ve Yerleştirme Takvimi İndir
Yeni TEOG 2017 Yerleştirmeleriyle İlgili Merak Edilenler?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, TEOG yerleştirmelerinde yaptığı değişiklik, özellikle iyi bir Anadolu lisesinde şansını deneyip, olmazsa özel okula kayıt yaptırmayı düşünen adayların kafasını karıştırdı. TEOG sisteminde yapılan değişiklikleri derledik.
Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl ilk defa 8’inci sınıflara uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında ortak sınav sonuçlarına göre yapılan lise yerleştirmelerinde değişikliğe gitti. Amaç, geçen yıl yaşanan kilometrelerce uzaktaki okullara ve tercih edilmediği halde imam hatip liselerine yerleştirme gibi sorunların önüne geçmek. Ancak, yapılan değişiklikler devlet lisesinde şansını deneyip, olmazsa özel okula kayıt yaptırmayı düşünen adayların kafasını karıştırdı. Öğrenciler ve aileleri için yeni TEOG yerleştirme sistemindeki değişiklikleri derledik.
Sınavla öğrenci alacak özel okullar, Haziran- Temmuz tarihleri arasında kayıt işlemlerini tamamlayacak. Tercih işlemleri, öğrenci velisi tarafından Temmuz arasında yapılacak. Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları, Ağustos’ta açıklanacak, aynı tarihte boş kontenjanlar da ilan edilecek.
1 - Bu yıl TEOG kapsamında kaç tercih yapabileceğim?
Bakanlık geçen yıl ‘A’ ve ‘B’ olarak hazırladığı tercih listesinin sayısını bire düşürdü. Veliler, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullar da dahil olmak üzere, okul türlerine göre aynı veya karışık olarak 25 okul tercih edebilecek.
2 - Özel okula kayıt yaptırmayı düşünüyorum, tercih yapmak zorunda mıyım?
Özel okula gitmek isteyen öğrenciler tercih yapmak zorunda değil. Ancak internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında öğrencilerin karşısına ‘Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım’ ve ‘Tercih yapmak istiyorum’ butonları çıkacak. Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler, ‘Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım’ butonunu seçecek. Bu durumda tercih yapmaları gerekmeyecek.
3 - Özel okula kayıt yaptıracağım ve tercih yapmayacağım. Ancak yapılan yerleştirmeler sonucunda iyi bir Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa oraya geçiş yapabilir miyim?
Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler tercih listesi doldurmayacak. Fakat tercihler sonucunda yapılacak yerleştirmelerde istediği bir Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa ve puanı okulun taban puanına yakın ise isteyen öğrenci nakil döneminde bu devlet okuluna başvuruda bulunabilir. Milli Eğitim Bakanlığı henüz nakil dönemi takvimini açıklamadı.
4 - Puanım istediğim devlet okuluna yeterse tercih yapacağım, yetmezse özel okula kayıt yaptıracağım. Ancak tercihler sonucunda yapılacak yerleştirmelerde puanı benim puanımdan düşük öğrenciler, istediğim devlet okuluna yerleşebilir. Bu durumda haksızlık olmayacak mı?
İstediğiniz devlet okulunda boş kontenjan olursa ve puanlarınız yeterse, nakil döneminde başvuru yapabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı, bu uygulamayla devlet liselerindeki yığılmaları önlemeyi hedefliyor. Bu nedenle özel okula kayıt tarihlerini öne aldı. Eğitim uzmanları ise ailelerin ve öğrencilerin iyi düşünerek, kafasında soru işaret kalmayacak şekilde karar vermesinden yana.
5 - Ben çocuğumu özel okula göndereceğim. Kayıt yaptırmayı düşündüğümüz okul bu sene 4 dersin puanına göre öğrenci alacağını açıkladı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı taslak kılavuzda, “Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel okullara Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) ile öğrenci alınacak” diyor. Bu durumda ne yapacağım, çocuğum YEP’e göre mi özel okula kaydedilecek?
Özel okulların bir kısmı YEP’e göre taban puan ilan ederek kayıt yapacak, bir kısmı da Bakanlığın onayladığı yönetmeliklerine göre öğrenci alacak. Özel okullar öğrenci kabul yöntemlerini nasıl açıkladıysa o şekilde alacak. Çocuğunuzu göndermek istediğiniz özel okul 4 dersten öğrenci alacağını açıkladıysa o derslerin puanlarına göre öğrenci kabul edecek. Çünkü, özel okullar nasıl öğrenci almak istediklerini önceden Milli Eğitim Bakanlığı’na açıkladı. Bir yönetmelik hazırlayarak Bakanlığa sundular. Bakanlık da yönetmelikleri inceleyerek onay verdi.
Özel okullar arasında 3 dersten öğrenci alacak olanlar da var. Bu nedenle uzmanlar aileleri uyararak, özel okullar arasında ders sayısı farkından dolayı puan türlerinde farklılık olacağı için, kayıt döneminden yani Haziran’dan önce ailelerin, çocuğunu göndermek istediği okula başvuru yaparak kayıt şartlarını öğrenmesini öneriyor.
6 - Tercih yapmayanlar ne olacak?
İnternet üzerinden açılan tercih işlemleri ekranında ‘Özel okula kayıt yaptırdım, tercih yapmayacağım’ ya da ‘Tercih yapmak istemiyorum’ butonlarından birini seçmeyenler, 12 yıllık zorunlu eğitimden dolayı sistem tarafından otomatik olarak açık liselere kaydedilecek.
7 - 25 tercihinden herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak?
Tercihlerin ardından yerleştirme sonuçları Ağustos’ta açıklanacak. Aynı tarihte okulların boş kontenjanları da ilan edilecek. Boş kontenjanlar için Ağustos tarihleri arasında İl veya İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları tarafından tercihler alınacak. 25 tercihinden herhangi birine yerleşemeyen adaylar, il veya ilçe sınırları içinde 5 okul seçecek. Öğrenciler bu tercihleri doğrultusunda Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) üstünlüğüne göre merkezi olarak bu okullardan birine yerleştirilecek. Kesin kayıtlar otomatik olarak yapılacak.
8 - Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirmeler nasıl olacak?
Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirme işlemleri, güzel sanatlar ve spor liselerine giriş mevzuatı esas alınarak, tercihler doğrultusunda merkezi olarak yapılacak. Güzel sanatlar ve spor liselerine giriş için daha önce okullarda yapılan özel yetenek sınav sonuçları, okul yönetimlerince ilan ediliyordu. Yeni yerleştirme sistemine göre ise, bu okulları seçecek olan öğrenciler, yine yetenek sınavına alınacak, ancak yerleştirmeler merkezi yapılacak.
9 - Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler liselere nasıl yerleştirilecek?
İlköğretim programını tamamlayan ve tercih yapan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden özel eğitim değerlendirme kurulu raporu doğrultusunda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrencilerin geçiş ve nakilleri, engel durumu ve özellikleri ile ikamet adresleri dikkate alınarak Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile yapılacak. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin puanları, yerleştirildikleri okulların puanlarını hiçbir şekilde etkilemeyecek.
10 - Lise yerleştirmelerinde aynı okulu tercih eden iki öğrenci arasında eşitlik olursa hangisi yerleşecek?
Yerleştirmelerde YEP’lerin eşit olması halinde 8’inci sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflarda Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne bakılacak. Eşitlik devam ederse tercih önceliği, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı gibi kriterler dikkate alınacak. Ancak yine de eşitlik bozulmaz ise öğrencinin doğum tarihine bakılacak ve yaşı küçük olan tercih edilen okula yerleştirilecek.
Özel okulların kayıt takviminin erkene alınmasının nedeni nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı bu değişiklikle, devlet okuluna devam etmeyip özel okula ya da açık liseye gidecek öğrencileri erkenden tespit edip, okulların boş kontenjanlarını daha sağlıklı verilerle belirlemeyi hedefliyor.
MEB TEOG Tercih e-Kılavuzu Taslağını Nasıl Buldunuz?
TEOG e-kılavuz taslağı 15 gün süresince tüm paydaşların, veli, öğretmen, öğrenci, üniversiteler, basın-yayın organları, köşe yazarları ve kamuoyunun görüş ve önerilerine açıldı.
MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik: “Yerleştirme işleminin de hiçbir öğrenciyi mağdur etmeden ve yerleştirme puan üstünlüğüne göre gerçekleşmesini sağlamak amacıyla oluşturulan e-kılavuz taslağını 15 gün süresince tüm paydaşların, veli, öğretmen, öğrenci, üniversiteler, basın-yayın organları, köşe yazarları ve kamuoyunun görüş ve önerilerine açtık“
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ilk kez liselere giriş için yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) uygulaması üzerine çalıştay düzenlediklerini, öğrenci ve öğretmen sınav memnuniyetini anketler yoluyla ölçtüklerini belirterek, bunların sonucunda sınav memnuniyetinin yüzde 90´ların üzerine çıktığını bildirdi. Çelik, böylece öğrencilerin okul dışında bir dershane arayışına girmediğini anlattı.
Sınavlara ilişkin yakalanan başarıyı ve memnuniyeti ortaöğretime geçiş uygulamasının devamı olan yerleştirmede de elde etmek için bir komisyon kurulduğunu bildiren Çelik, komisyonun çalışmaları sonucu 2017-2018 eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere, "Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu" taslağının hazırladığını aktardı.
Kılavuz taslağı görüş ve önerilere açık
Salih Çelik, e-kılavuzun kamuoyunun bilgisine sunulduğunu bildirerek, şöyle devam etti:
"Yerleştirme işleminin de hiçbir öğrenciyi mağdur etmeden ve yerleştirme puan üstünlüğüne göre gerçekleşmesini sağlamak amacıyla oluşturulan e-kılavuz taslağını 15 gün süresince tüm paydaşların, veli, öğretmen, öğrenci, üniversiteler, basın-yayın organları, köşe yazarları ve kamuoyunun görüş ve önerilerine açtık. Taslak kılavuzumuz, dün itibarıyla MEB’in web sayfasında yayımlandı. Paydaşlar taslağa ilişkin görüş ve önerilerini 15 gün içerisinde “odsgm_odydb@meb.gov.tr”, “ortaksinav@meb.gov.tr” e-posta adreslerinden Millî Eğitim Bakanlığı’na ulaştırabilecek.
Buradan gelecek tüm görüş ve öneriler, e-yerleştirme çalışma grubumuz tarafından dikkatle değerlendirilip son şekli verilerek uygulamaya konulacaktır. Böylece öğrenci, veli ve toplumun katılımı sağlanmış ve en etkili verimli ve yerindelik ilkesine uygun olarak öğrencilerimiz tercihlerine, ortaöğretime yerleştirme puan üstünlüğüne göre okullarıyla buluşturulup eğitim öğretimi aksatmadan devamı sağlanmış olacaktır."
Özel okul kayıt tarihlerinin öne alınması
Salih Çelik, taslak kılavuza ilişkin bugün basına yansıyan bazı haberlere ilişkin de değerlendirmelerde de bulundu. Eleştirilerin, kılavuzun bir bütün olarak değerlendirilmeden sadece bazı bölümleri dikkate alınarak yapıldığına dikkati çeken Çelik, "Burada öğrenci mağduriyetini ortadan kaldıran bir uygulamayı hayata geçirmek istiyoruz. Dolayısıyla eleştirileri, dikkatle takip ediyoruz. Muhtemel olumsuzlukları gidermek için de gerekli düzenlemeleri yapacağımızdan öğrenci ve velilerin şüphe duymamasını isteriz. Özellikle de bunun taslak olduğunu ifade etmek istiyoruz. Kimsenin mağdur edilmesi gibi bir durum yaşanması söz konusu değildir" açıklamasını yaptı.
Özel okuldan devlet okuluna nakil, merkezi yerleştirmeyle yapılacak
Taslakta, sınavla öğrenci alan özel okulların kayıt işlemlerini, Haziran - Temmuz 2017 tarihleri arasında yapması gerektiğini anımsatan Çelik, şunları kaydetti:
"Bu özel okula gidecek öğrencilerin mağduriyeti değil, öğrencilerimizin kendi tercihlerini kullanabilmelerine imkan vermektir. Daha sonra yapılacak tercihlerin alınması sürecinde bu öğrencilerin devlet okullarını tercih edememeleri, devlet okullarına geçişlerine bir engel değildir. Yerleştirme işleminin tek seferde yapılmasından hareketle öğrencilerimizin kendi tercihleriyle gitmek istedikleri okullardaki kullanılacak kontenjanları fırsat vermeyi öngörmüştür. Sınavla öğrenci alan özel okula kayıt yaptıran öğrencilerin de daha sonra fikir değiştirmesi halinde nakil yoluyla devlet okullarına geçmesi mümkün olacak. Devlet öğrencinin mutluluğu için vardır."
E Okul TEOG Yerleştirme
- 2016-2017 TEOG Lise Yerleştirme Sisteminde Neler Değişecek?
- 2017 MEB E Okul OGES Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2017 TEOG Ek Yerleştirme Taban Puanları Açıklandı mı?
- 2017 TEOG Lise Kontenjanları Açıklandı Tıkla Öğren!
- 2017 TEOG Lise Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu
- 2017 TEOG Sınavı Yerleştirme Tercihleri Açıklandı mı?
- 2017 TEOG Yerleştirme Rehberi için Tıklayın!
- 2017 TEOG Yerleştirmelerinde En Çok Merak Edilenler
- E Okul MEB TEOG Lise Yerleştirme İşlemleri Tıklayın!
- E Okul MEB TEOG Lise Yerleştirme Sonuçları Tıklayın!
- E OKUL TEOG Yerleştirme Sonuçları 2017 TIKLA-ÖĞREN!
- E-Okul TEOG Puan Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?
- Lise (TEOG) Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Başlıyor
- MEB TEOG Okul Kontenjan Durumları 2017
- MEB TEOG Yerleştirme Puanları Hesaplama 2017 MEB
- MEB TEOG Yerleştirme Sonuçları Sorgula 2017
- MEB TEOG Yerleştirmelerini Rahatlatan Çözüm
- MEB, TEOG Yerleştirmelerine Yeni Fomül Getiriyor
- MEB'den TEOG Yerleştirme Puanı Açıklaması
- TEOG Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- TEOG Lİse Yerleştirme Sonuçları Açıklandı mı Tıkla Öğren
- TEOG Yerleştirme Sistemi Değişiyor mu?
- TEOG Yerleştirme Sonuçları Sayısal Verileri Açıklandı mı?
- TEOG Yerleştirme Takvimi 2017
- TEOG Yerleştirme Tercih Sonuçları Değerlendirmeleri
- TEOG Yerleştirmeleri Nasıl Olacak 2017?
- TEOG Yerleştirmelerinde Öğrencilere Ek Puan Geliyor
- Yeni liseye giriş sisteminde özel okullar nasıl kayıt alacak?