logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

2017 MEB TEOG Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu TIKLA İNDİR!



TEOG 2017 Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu için BURAYA TIKLAYINIZ

Yerleştirmeye İlişkin Temel Usül ve Esaslar için BURAYA TIKLAYINIZ

Yerleştirmeye Dair Sorular ve Cevaplar için BURAYA TIKLAYINIZ

MEB tarafından,2017 Yılı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması Kapsamında Oluşan Yerleştirmeye Esas Puan Değerleri açıklandı eokulteog.com sitemizden tüm merak ettiklerinizi öğrenebileceksiniz. Ayrıntılar için BURAYA TIKLAYINIZ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) çerçevesinde 2017 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme İşlemleri e-Kılavuz Bilgileri, Bakanlığın internet adresinden yayımlandı.

2017 ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ UYGULAMASI TERCİH VE YERLEŞTİRME e-KILAVUZU İNDİR!

2017 e-Kılavuz Bilgilerine göre, tercihlere esas kontenjan tabloları ile 8. sınıf yerleştirmeye esas puanları Haziran 2017'de ilan edilecek. Tercihler, Temmuz 2017
(Saat 17.00’ye kadar)'te alınacak. Yerleştirme sonuçları ve kesin kayıtlar Ağustos 2017'de yapılacak.Eylül 2017'de yeni eğitim öğretim yılı başlayacak.

Anadolu liselerine, anadolu imam hatip liselerine, çok programlı anadolu liselerine, fen liselerine, mesleki ve teknik anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve Yerleştirme Esas Puanına (YEP) göre öğrenci alan özel okullara, 2017–2018 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerin YEP'ine göre okul türlerine yerleştirme işlemleri yapılacak. Yerleştirme sonuçları aynı eğitim-öğretim yılı için geçerli olacak.

Açıköğretim ortaokulu öğrencileri YEP'e göre ve kayıt‐kabul şartlarını taşımaları halinde; tercihlerini (http://www.meb.gov.tr), (http://oges.meb.gov.tr) veya (http://aio.meb.gov.tr) adreslerinde yayımlanan "Yerleştirme İşlemi Tercih Formu"nu doldurarak yapacak.

Öğrencilerin, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü‐06500 Teknikokullar/ANKARA adresine "Yerleştirme İşlemi Tercih Formu"nu ilgili tarihin mesai bitimine kadar APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile göndermeleri gerekiyor. Bu tarihten sonra gelen başvurular dikkate alınmayacak. Tercihlerden, öğrenci velisi sorumlu olacak.

Yurt dışından sınava giren öğrenciler; e‐okul sisteminde kayıtlı ise (http://www.meb.gov.tr) veya (http://oges.meb.gov.tr) adreslerinden tercih yaparak okul müdürlüklerine tercihlerini onaylatacak. Bu imkanı olmayan yurt dışındaki öğrenciler ise tercihini (http://www.meb.gov.tr) veya (http://oges.meb.gov.tr) adreslerinde yayımlanan "Yerleştirme İşlemi Tercih Formu"nu doldurarak yapacak. Öğrencilerin, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü adresine "Yerleştirme İşlemi Tercih Formu"nu Ağustos mesai bitimine kadar APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile göndermeleri gerekiyor.

Öğrenci velisi, tercih ve yerleştirme ile ilgili her tür yazışmada, tercih işlemini yaptığı okulun il/ilçe kurum adı ve kodunu, öğrencinin adını‐soyadını, T.C. kimlik numarasını, yabancı uyruklu ise öğrenci kayıt numarasını ve açık adresi ile GSM(cep) telefon numarasını yazacak.

Okul müdürlüklerinin işlemleri usulüne uygun ve zamanında yapabilmeleri için il/ilçe milli eğitim müdürlükleri gerekli desteği sağlayacak.

Kılavuzun yayımlanmasıyla birlikte bu kılavuzda (2016 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e‐Kılavuzunda) belirtilen hükümlere göre yerleştirme işlemleri yapılacak. Veli ve okul müdürlüğü, bu kılavuz hükümleri doğrultusunda işlem yapacak.

Ortaöğretim okullarına başvuru şartları

Kılavuza göre, 2016–2017 eğitim-öğretim yılında ortaokul 8. sınıfı başarıyla tamamlayan, başvuru yapılacak okulun kayıt‐kabul şartlarını taşıyan ve YEP'e sahip olan öğrenciler ortaöğretim okullarına başvurabilecek.

Özel başvuru şartları

Resmi okullarda (anadolu liseleri, anadolu imam hatip liseleri, çok programlı anadolu liseleri bünyesindeki anadolu liseleri ile anadolu imam hatip liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri) genel başvuru şartları dışında, özel başvuru şartları bulunmuyor. İlgili mevzuata göre Türkiye'de öğrenim görme şartlarını taşıyan yabancı uyruklu öğrenciler hakkında da diğer öğrenciler gibi işlem yapılacak.

Özel okullarda (anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri programı uygulayan özel liseler) genel başvuru şartları dışında, özel başvuru şartları bulunmuyor.

Ancak, tercih listesinde yer almak isteyen özel okullar tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye genelinde puan üstünlüğüne göre ilk yüzde 5'lik dilim içerisinden alacak. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk yüzde 5'lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk yüzde 5'lik dilimden karşılayabilecek.

YEP'e göre öğrenci alan tüm resmi ve özel mesleki ve teknik anadolu liselerinde kayıtlar anadolu meslek lisesi programına alan tercihi olmaksızın yapılacak. 10'uncu sınıfta alana geçiş işlemleri öğrencinin YEP, 9'uncu Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı ile alana geçiş koşulları (özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden yeterliliği) dikkate alınarak yapılacak. Genel başvuru şartlarının yanında öğrencinin sağlık durumunun girmek istediği okulun ve mesleğin öğrenimine elverişli olması şartı aranacak.

9'uncu sınıfın sonunda anadolu teknik programına geçiş şartları, 2017-2018 eğitim öğretim yılında ilgili genel müdürlük tarafından ayrıca açıklanacak.

Tercih işlemleri

8'inci sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler taban puan uygulaması olmadan yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecek.

Tercihler öğrenci/veli tarafından, (https://e­okul.meb.gov.tr) internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin 8'inci sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek.

Tercihler, okul tercih kodlarına göre yapılacak tercihleri içeren A grubu ve okul türlerine göre yapılacak tercihleri içeren B grubu olmak üzere iki grupta alınacak. A grubu için öğrencilerden tüm okul türlerini içerebilen 25 tercih alınacaktır. Öğrencilerin A grubu tercihleri, tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak.

Okul tercih kodlarına göre oluşturulacak A grubu tercih işlemleri, Bakanlığın (http://www.meb.gov.tr), (http://oges.meb.gov.tr) veya (https://e­okul.meb.gov.tr) internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre öğrenci velisi tarafından Temmuz 2017(Saat 17.00’ye kadar) arasında en fazla 25 tercih olmak üzere yapılacak.

Okul türlerine göre oluşturulacak B grubu tercih listesinde, en az 4 okul türü zorunlu olarak seçilecek.

Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için; okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak.

Yurt dışından sınava girerek tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkanı olmayan öğrenciler hariç, "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu" ve "Tercih Başvuru Bilgileri Formu” telefon, posta, faks, e-posta v.b. iletişim araçları ile Bakanlığımıza gönderilmeyecek.

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı andan itibaren öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacaktır. Aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak.

Tercihlerin elektronik ortamda hatasız, eksiksiz olarak tercih ve yerleştirme e‐kılavuzuna uygun doldurulması gerekmektedir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.

Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.

Tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlemler ve bilgilendirmeler (http://www.meb.gov.tr), (http://oges.meb.gov.tr) ile (https://e­okul.meb.gov.tr) adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden yapılacak.

Tercih başvurusu bir kez yapılacak. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacak.

Kılavuza göre, tercihte bulunan bütün öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri, öncelikle okul tercih kodlarına göre oluşturdukları A grubu tercihlerine, puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınarak yapılacak.

Okul tercih kodlarına göre yapılmış A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler: öğrencinin ikamet adresi, yerleştirmeye esas puanı (YEP), tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu (okul tercih kodlarına göre yapılan tercih grubu) yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan (okul türlerine göre yapılan tercih grubu) tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik olarak yerleştirilecek.

Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri: öğrencinin ikamet adresi, YEP’i, okul kontenjanı, okulların A grubu yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.

Kesin kayıtlar otomatik yapılacak

Yerleştirme işlemi sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup kesin kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak ve yedek yerleştirme yapılmayacak.

Yerleştirme sonuçları (https://e-okul.meb.gov.tr) adresinde açıklanacak. Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra resmi ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda, yerleştirmeye yönelik nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.

Rehberlik ve araştırma merkezleri bünyesinde hizmet veren özel eğitim değerlendirme kurulu kararına göre, özel eğitime ihtiyacı olan ve kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrenciler, yetenekleri, sağlık ve ikamet durumları dikkate alınarak Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı doğrultusunda dengeli bir şekilde yerleştirilecek.

Özel okullarda öğrenimi süresince burslu okutulan öğrenci başarısı devam ettiği sürece bu haktan yararlandırılacak. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu öğrencilerden öğrenim gördüğü süre için ücret talep edilmeyecek.

Tercih başvuruları alındıktan sonra ortaöğretime yerleştirme işlemi, puan üstünlüğü esasına göre öğrencilerin YEP’ine ve tercih başvurularına göre Bakanlıkça belirlenmiş kontenjanlara yapılacak.

Öncelik A grubu tercihlerde

Tercih başvuruları alındıktan sonra ortaöğretime yerleştirme işlemi, öğrencilerin okul tercih kodlarına göre oluşturdukları A grubu tercihleri öncelikli olmak üzere ve okul türlerini içeren B grubu tercihlerine göre yapılacak.

Öncelikle, öğrencilerin 25 adet okul tercih kodlarına göre oluşturdukları tercihlerini içeren A grubu tercih başvurularına göre yerleştirme işlemi puan üstünlüğü esasına dayalı olarak öğrencilerin YEP'ine, tercih başvurularına göre önceden belirlenmiş kontenjanlara yapılacak. A grubu yerleştirmelerin sonunda tercih ettiği okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler, bu okullara kesin kayıtlı sayılacak.

A grubu tercihlerine yapılan yerleştirme işlemi sonucunda herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, tercih başvuruları sırasında yaptıkları B grubu okul türü önceliğini içeren tercih başvurularına göre, ikamet ettikleri adrese en yakın boş kontenjanı olan okula puan üstünlüğü esasına dayalı olarak yerleştirilecek. Bu yerleştirmede öğrencinin B grubu tercih başvurusundaki önceliğini belirttiği okul türü sırasıyla dikkate alınarak ikametine göre yerleştirme işlemi yapılacak.

B grubu tercihte öncelik ikamet adresi

Öğrencinin B grubu tercih başvurusundaki önceliğini belirttiği türe göre sırasıyla ikamet ettiği cadde/sokak/bulvar, ikamet ettiği mahalle, ikamet ettiği köy, ikamet ettiği bucak, ikamet ettiği ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek.

Öğrencinin ikametinde istediği okul türünde puan üstünlüğüne göre, boş kontenjanı olan birden fazla okula yerleşmesi durumunda okullar arasından A grubu yerleştirme sonucunda taban puanı en yüksek olan okula yerleştirme yapılacak. B grubu yerleştirmelerin sonunda adresine yakın okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler yerleştikleri okullara kesin kayıtlı sayılacak.

Devamsızlık dikkate alınacak

YEP'lerin eşit olması halinde 8. sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflarda YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, yine eşitlik bozulmaz ise okula devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı dikkate alınacak.

YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları Ağustos'ta (http://www.meb.gov.tr), (http://oges.meb.gov.tr) ve (https://e-okul.meb.gov.tr) adreslerinde ilan edilecek. Öğrenciler T.C kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Nakil işlemleri

Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak.

Ağustos'ta nakil müracaatları alınacak. Ağustos 2017 saat 19.00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek. Yerleştirmeye yönelik nakil müracaatları haftalık olup, her bir periyot için nakil müracaatı ayrı ayrı yapılacak.

Nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak. Nakil yerleştirme döneminde, başka bir resmi/özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacak.

Ekim ayı itibarıyla yapılacak nakillerde eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak

Özel okullara geçmek isteyen öğrenciler, yukarıda bahsedilen nakil sürecine bağlı kalmaksızın istedikleri zaman nakil başvurusunda bulunabilecek.

2017- TEOG Ortaöğretim Kurumları Tercih ve Yerleştirme Takvimi

TARİHLER -- YAPILACAK İŞLEM, DURUM

08 Haziran 2016 Ortak Sınav Puanlarının İlanı

29 Haziran 2016 Tercihlere Esas Kontenjan Tablolarının İlanı

29 Haziran 2016 8’inci Sınıf Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) İlanı

30 Haziran 2016-14 Temmuz 2016 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi Kapsamında Yapılan Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının Tamamını veya Bir Kısmını Kullanan Özel Okulların Kayıt İşlemleri

22 Temmuz 2016 Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Liselerine Öğrenci Kayıtlarının
Tamamlanması

15-25 Temmuz 2016 ( Saat 17:00 ) Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması

08 Ağustos 2016 Yerleştirme Sonuçlarının İlanı

08 Ağustos 2016 Boş Kontenjanların İlan Edilmesi

09-15 Ağustos 2016 Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

19 Ağustos 2016 Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı

19-23 Ağustos 2016 Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

26 Ağustos 2016 Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı

26-31 Ağustos 2016 Yerleştirmeye Esas 3. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

05 Eylül 2016 Yerleştirmeye Esas 3. Nakil Sonuçlarının İlanı

05-08 Eylül 2016 İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca İl/İlçe Sınırları
İçerisinde Nakil Tercih Başvuruların Alınması

09 Eylül 2016 İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Nakil Yerleştirme
Sonuçlarının İlanı

19 Eylül 2016 2016-2017 Öğretim Yılı Açılışı

05-06-07 Temmuz 2016 Ramazan Bayramı

 30 Ağustos 2016 Zafer Bayramı

 12-13-14-15 Eylül 2016 Kurban Bayramı

MEB TEOG TERCİH ve YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNİZİ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

TEOG Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu için BURAYA TIKLAYINIZ

Yerleştirmeye İlişkin Temel Usül ve Esaslar için BURAYA TIKLAYINIZ

Yerleştirmeye Dair Sorular ve Cevaplar için BURAYA TIKLAYINIZ
E Okul TEOG Tercih